AddToAny

Nye teknologiske metoder i framtidens avlsarbeid

Nye teknologiske metoder i framtidens avlsarbeid
Bioteknologirådet i Norge tilrådde i desember 2015 at det tillates forskning på genmodifiserte kjønnsceller og embryoer fra mennesker. Nå kommer diskusjonen om hvordan avlsselskaper på denne siden av Atlanteren skal få utnytte genmodifiserte organismer (GMO).
Det utvikles nå stadig nye metoder og teknikker som legger til rette for at kunnskapen vi har om genomet, kan utnyttes på nye måter. Det er viktig å være oppdatert på forskningen som skjer innenfor bioteknologien, slik at man kan ha en kunnskapsbasert debatt om/når verktøyene blir godkjent for bruk i husdyravl. GMO tilbyr særdeles kraftige verktøy som teoretisk kan brukes i avlsarbeidet, og det er derfor viktig med en etisk debatt om europeiske avlsselskaper skal ta i bruk den nye teknologien som kommer.Redigering av gener Genredigering er en teknikk for å modifisere enkelte områder på genomet. Gener er spesifikke deler av DNA-tråden, og genredigering kan være At man tar ut en bit av et gen Bytter ut et basepar i et gen Setter inn en bit av et gen Prosessene som er beskrevet over kan oppstå spontant i naturen. Med genredigering oppnår man ikke annet enn det man kunne ha oppnådd gjennom tradisjonelt avlsarbeid, men med stor presisjon og i et helt annet tempo. Likevel kommer genredigering inn under samlebetegnelsen GMO og er derfor ikke tillatt i Europa. Siden genredigering er etterligning av naturlige prosesser, diskuteres d
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Ønsket med piloten var å få mer kunnskap om hvordan dyrevelferden og dyrehelsa er i fjøs med fôringsliggebås kontra vanlige løsdriftfjøs. Som sammenligningsgrunnlag brukte vi de 157 besetningene i Kutrivsel-prosjektet.
BUSKAP 28.06.2024
Buskap vil gjerne ha bilder fra leserne vi kan bruke på denne siden. Bilder kan sendes som vedlegg i e-post til rlr@geno.no eller lastes opp på www.filemail.
BUSKAP 28.06.2024
Gårdbruker Erik Wedum på Lillehammer har tatt grep for å bli mer selvforsynt med energi.
BUSKAP 28.06.2024
BUSKAP 28.06.2024
De to organisasjonene vil utrede mulighetene for å styrke kunnskapsutviklingen og rådgivingstjenestene til norske bønder innen husdyr- og planteproduksjon.
BUSKAP 28.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt