AddToAny

Ny kunnskap om m elk og ernæring

Ny kunnskap om m elk og ernæring
I forbindelse med World Dairy Summit i Belfast i november ble det arrangert et eget seminar om Food Matrix (matmatrise).
Food Matrix betyr kort sagt at maten vi eter består av en rekke enkeltnæringsstoffer i en matrisestruktur (se figur). Forskning på de enkelte næringsstoffene isolert - slik mye av ernæringsforskningen har vært innrettet - forutsetter at vi kan summere effekten av alle næringsstoffene i for eksempel en type ost og at de enkelte næringsstoffene ikke påvirker hverandre. Forskningen har i høyeste grad påvist at disse forutsetningene ikke holder mål.

Hva det betyr
Matrix har betydning for hvordan maten fordøyes og absorberes i kroppen og dermed endres de ernæringsmessige egenskapene. Professor Ian Givens fra University of Reading i Storbritannia sa i sitt innlegg at måten maten er foredlet på, partikkelstørrelsen på fettet og fettmembraner er faktorer som har betydning. Dermed kan en komme til andre konklusjoner om helseeffekter når matrix studeres enn når en bare ser på enkeltnæringsstoffene. Spesielt for ost ser det ut til at matrix har stor betydning. Det er vist at for eksempel mettet fett i ost påvirker stoffskiftet på en annen måte enn mettet fett i smør. Nivået av plasmalipider (fettstoffer i blodet) og LDL-kolesterol vil bli forskjellig etter samme mengde fett i ost og smør. Forklaringen er mulig
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Hos Jarle Mjølhus ble problemet med hasesår og hovne hase løst med vannmadrasser i liggebåsene.
BUSKAP 06.09.2024
Helsesertifikater fra Mattilsynet er en forutsetning for at Geno kan eksportere sæd. Ressursknapphet og manglende vilje til å prioritere denne oppgaven bremser Genos sædeksport.
BUSKAP 06.09.2024
BUSKAP 06.09.2024
Det er sommer! Ett ord som rommer så mye. Forventninger, hvordan blir våren, blir det nok grovfôr, beiteslipp, hastverk og lastverk. Skolefri. Arbeid, definitivt arbeid. Det er absolutt mulig å miste hodet i alle gjøremål.
BUSKAP 06.09.2024
Økonomi og utslepp av klimagassar ved aukande mjølkeavdrått pr. ku.
BUSKAP 06.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt