BUSKAP
11.12.2017
I forbindelse med World Dairy Summit i Belfast i november ble det arrangert et eget seminar om Food Matrix (matmatrise).
Food Matrix betyr kort sagt at maten vi eter består av en rekke enkeltnæringsstoffer i en matrisestruktur (se figur). Forskning på de enkelte næringsstoffene isolert - slik mye av ernæringsforskningen har vært innrettet - forutsetter at vi kan summere effekten av alle næringsstoffene i for eksempel en type ost og at de enkelte næringsstoffene ikke påvirker hverandre. Forskningen har i høyeste grad påvist at disse forutsetningene ikke holder mål.
Hva det betyr
Matrix har betydning for hvordan maten fordøyes og absorberes i kroppen og dermed endres de ernæringsmessige egenskapene. Professor Ian Givens fra University of Reading i Storbritannia sa i sitt innlegg at måten maten er foredlet på, partikkelstørrelsen på fettet og fettmembraner er faktorer som har betydning. Dermed kan en komme til andre konklusjoner om helseeffekter når matrix studeres enn når en bare ser på enkeltnæringsstoffene. Spesielt for ost ser det ut til at matrix har stor betydning. Det er vist at for eksempel mettet fett i ost påvirker stoffskiftet på en annen måte enn mettet fett i smør. Nivået av plasmalipider (fettstoffer i blodet) og LDL-kolesterol vil bli forskjellig etter samme mengde fett i ost og smør. Forklaringen er mulig
Gå til medietHva det betyr
Matrix har betydning for hvordan maten fordøyes og absorberes i kroppen og dermed endres de ernæringsmessige egenskapene. Professor Ian Givens fra University of Reading i Storbritannia sa i sitt innlegg at måten maten er foredlet på, partikkelstørrelsen på fettet og fettmembraner er faktorer som har betydning. Dermed kan en komme til andre konklusjoner om helseeffekter når matrix studeres enn når en bare ser på enkeltnæringsstoffene. Spesielt for ost ser det ut til at matrix har stor betydning. Det er vist at for eksempel mettet fett i ost påvirker stoffskiftet på en annen måte enn mettet fett i smør. Nivået av plasmalipider (fettstoffer i blodet) og LDL-kolesterol vil bli forskjellig etter samme mengde fett i ost og smør. Forklaringen er mulig


































































































