AddToAny

Ny hurtigtest for påvisning av patogene Listeriabakterier

SensiList er en ny og innovativ hurtigtest for påvisning av patogene Listeriabakterier i produkt og produksjonsmiljø i næringsmiddelindustrien.
Metoden er så sensitiv at den gir matprodusenter muligheter for å vurdere om Listeriainnholdet setter mattrygghet i fare eller ikke.

Spesielle retningslinjer
Listeriabakterier er et stort problem for matvareindustrien, fordi de kan gi alvorlige matforgiftninger når mengden blir for høy. Bakterien er vanlig og kan finnes overalt, den kan formere seg i kjøleskapstemperatur og er ikke lett å oppdage. Den utgjør derfor en risikofaktor som det er nødvendig å aktivt håndtere i næringsmiddelproduksjonen.
I næringsmiddelforskriften er det satt en grenseverdi for hva som ansees som trygge mengder Listeria i spiseklar mat, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet og ekspert på Listeria, Taran Skjerdal. Hun har i samarbeid med kolleger utviklet en metode som gjør det mulig å detektere og mengdebestemme svært små mengder av Listeria. Metoden er 200 ganger mer sensitiv enn eksisterende metoder og kan med høyere presisjon vise hvorvidt en matvare er trygg gjennom hele holdbarhetstiden, selv om en råvare skulle inneholde spor av bakterien. Metoden bidrar gjennom dette til tryggere mat, samtidig som man redusere matsvinn ved å unngå unødvendig kasting.
Motivasjonen bak prosjektet
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Norske mat- og reiselivsaktører omsatte for over to millioner kroner på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin i januar.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Tar noen til orde for en modernisering av landbrukssektoren, blir det fort vist til Armageddon (ren kontraktsproduksjon) på den ene siden, versus trygge og gode samvirkeforetak på den andre.
Kjøttbransjen 07.03.2024
HOLTER Mer smak på pølsene, men for lite egg. Kiwi Holter i Nannestad fikk også kjenne på eggmangelen i vinter.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Onsdag 14. februar arrangerte Strinda videregående skole Matmanifestdagen for 13. år på rad. Dagen er feiring av trønderske råvarer og fagfolk innenfor restaurant- og matfag og ble i år støttet av Trondhjems Slakter- og Pølsemakerlaug sitt fond med 10 000 kroner.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Kjøttselskapet Danish Crown i Danmark tapte rettssaken om feilaktig klimamerking av svinekjøtt. Det er landets første dom om såkalt «grønnvasking» hvor det gis et falskt inntrykk om miljøfordeler.
Kjøttbransjen 07.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt