Kjøttbransjen
08.12.2022
SensiList er en ny og innovativ hurtigtest for påvisning av patogene Listeriabakterier i produkt og produksjonsmiljø i næringsmiddelindustrien.
Metoden er så sensitiv at den gir matprodusenter muligheter for å vurdere om Listeriainnholdet setter mattrygghet i fare eller ikke.
Spesielle retningslinjer
Listeriabakterier er et stort problem for matvareindustrien, fordi de kan gi alvorlige matforgiftninger når mengden blir for høy. Bakterien er vanlig og kan finnes overalt, den kan formere seg i kjøleskapstemperatur og er ikke lett å oppdage. Den utgjør derfor en risikofaktor som det er nødvendig å aktivt håndtere i næringsmiddelproduksjonen.
I næringsmiddelforskriften er det satt en grenseverdi for hva som ansees som trygge mengder Listeria i spiseklar mat, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet og ekspert på Listeria, Taran Skjerdal. Hun har i samarbeid med kolleger utviklet en metode som gjør det mulig å detektere og mengdebestemme svært små mengder av Listeria. Metoden er 200 ganger mer sensitiv enn eksisterende metoder og kan med høyere presisjon vise hvorvidt en matvare er trygg gjennom hele holdbarhetstiden, selv om en råvare skulle inneholde spor av bakterien. Metoden bidrar gjennom dette til tryggere mat, samtidig som man redusere matsvinn ved å unngå unødvendig kasting.
Motivasjonen bak prosjektet
Gå til medietSpesielle retningslinjer
Listeriabakterier er et stort problem for matvareindustrien, fordi de kan gi alvorlige matforgiftninger når mengden blir for høy. Bakterien er vanlig og kan finnes overalt, den kan formere seg i kjøleskapstemperatur og er ikke lett å oppdage. Den utgjør derfor en risikofaktor som det er nødvendig å aktivt håndtere i næringsmiddelproduksjonen.
I næringsmiddelforskriften er det satt en grenseverdi for hva som ansees som trygge mengder Listeria i spiseklar mat, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet og ekspert på Listeria, Taran Skjerdal. Hun har i samarbeid med kolleger utviklet en metode som gjør det mulig å detektere og mengdebestemme svært små mengder av Listeria. Metoden er 200 ganger mer sensitiv enn eksisterende metoder og kan med høyere presisjon vise hvorvidt en matvare er trygg gjennom hele holdbarhetstiden, selv om en råvare skulle inneholde spor av bakterien. Metoden bidrar gjennom dette til tryggere mat, samtidig som man redusere matsvinn ved å unngå unødvendig kasting.
Motivasjonen bak prosjektet