AddToAny

Nulltoleranse for sosial dumping i veisektoren

Nulltoleranse for sosial dumping i veisektoren
Kriminelle og og useriøse aktører finnes i de fleste bransjer, også på norske veier. Statens vegvesen har de siste fem årene hatt stor suksess med sin egen krimenhet som jakter på synderne.
Bilverksteder uten godkjenning, juks i forbindelse med teoriprøver og triksing med store drifts- og vedlikeholdskontrakter. Det er bare noen få eksemper på typer saker krimenheten i Statens vegvesen har dukket ned i siden oppstarten i 2016.
Ifølge daglig leder Jon Molnes jobber det i dag 13 personer på kontoret like utenfor Tønsberg sentrum. Stort sett i det stille, men én sak har skaffet dem stor oppmerksomhet: Etterforskningen av og søksmålet mot det litauiske transportselskapet Vlatlana. Statens vegvesen trakk tilbake samtlige løyver i februar 2020, og det ble umulig for bedriften å drive videre.
En av dem som kjenner saken best, er seniorrådgiver Per Herman Pedersen. Han ledet utredningen og samarbeidet som førte til søksmålet mot Vlantana Norge i Øvre Romerike tingrett. Hele 52 tidligere ansatte i transportselskapet gikk til retten for å få erstatning etter å ha blitt utsatt for noe de beskriver som systematisk underbetaling over flere år. Pedersen var sakkyndig i den sivile saken.

Mange saker
Ifølge Molnes, er det mange flere eksempler på saker preget av ulovlige forhold, der sosial dumping og arbeidsvilkår i strid med norske forhold er blitt avdekket. Ulovlige bilverksteder og juks med teoriprøver er allerede nevnt. I tillegg kommer blant annet ikke-godkjente trafikkskoler og alvorlige brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene og brudd begått av entreprenører og leverandører innenfor bygg og anleggsbransjen.
- Felles for alle sakene er at de stort sett handler om økonomisk vinning satt i system, forteller Molnes.
- Hva er bakgrunnen for at veivesenet har opprettet en egen krimenhet?
- Jeg kom selv fra politiet til vegvesenet og så at det var mange useriøse aktører i bransjen. I 2015 kontaktet jeg daværende vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Jeg påpekte at vi kanskje ha
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NTL-magasinet

NTL Ung har fått mange nye medlemmer etter å ha satset på digital verving. Sandra Butoyi er en av dem som har vært aktiv på Facebook og andre plattformer.
NTL-magasinet 30.06.2021
Hundrevis av klimaaktivister satte i juni sitt preg på den lille, engelske byen St. Ives i Cornwall, da lederne for verdens sju største industrinasjoner (G7) og EU var samlet til toppmøte.
NTL-magasinet 30.06.2021
Faktaundersøkelser, en metode som brukes i forbindelse med konflikter på arbeidsplassen, bidrar oftere til å forsterke konfliktene enn til å løse dem. Det mener to tillitsvalgte som har erfaring med slike undersøkelser.
NTL-magasinet 30.06.2021
f Hver tredje barnefamilie i Norge mener koronasituasjonen fører til at de ikke kan gi barna den sommerferien de fortjener, viser en ny undersøkelse.
NTL-magasinet 30.06.2021
I Oslo ligger fortsatt regjeringskvartalet i ruiner og minner om skadene etter terrorangrepet 22. juli 2011. På Utøya har man klart å bygge opp noe som gir håp til fremtidige generasjoner. Etter ti år, har de overlevende funnet ulike måter å takle katastrofen på. Møt noen av dem.
NTL-magasinet 30.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt