AddToAny

NTNU-forsker tiltalt etter å ha sluppet iranere inn på laboratorium

En tysk-iransk professor som jobbet ved NTNU er tiltalt for å ha brutt sanksjonene mot Iran, melder NRK.
Det var i januar i fjor at to forskere ved Institutt for maskinteknologi og produksjon ved NTNU i Trondheim ble suspendert og utestengt fra instituttets lokaler.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet dem for å ha medvirket til et datainnbrudd, gjennom å ha gitt noen uberettiget tilgang til et datasystem.

Saken mot den andre forskeren er henlagt.

Da forskerne ble siktet, hadde de besøk av en gruppe gjesteforskere fra Iran. PST ville finne ut av om forskningen kan ha gitt Iran informasjon om framstillingen av masseødeleggelsesvåpen.

Nå har statsadvokaten tatt ut tiltale mot en av forskerne for å ha delt informasjon om forsvarsmateriell, skriver NRK.

- Vi har tatt ut tiltale mot en person for brudd på sanksjonsregelverket, blant annet brudd på Iranforskriften, eksportkontrollforskriften og et datainnbrudd, sier statsadvokat Frederik Ranke til NRK.

- Vi mener at han har brudd sanksjonsregime til Iran ved å invitere over gjesteforskere som har fått tilgang på listeførte instrumenter, uten at han har satt NTNU i stand til å få en forhåndstillatelse fra Utenriksdepartementet, forklarer Ranke.

Den tiltalte inviterte fire gjesteforskere fra Iran til NTNU i Trondheim. De hadde opphold av ulik varighet i perioden februar 2018 til juli 2019.

Gjesteforskerne fikk blant annet tilgang til instituttets laboratorier, der et spesielt mikroskop stod plassert. De måtte egentlig ha lisens fra Utenriksdepartementet for å bruke det. Ifølge statsadvokaten ga den tiltalte gjesteforskeren veiledning og opplæring i bruk av instrumentet.

NRK skriver at det han er tiltalt for har en strafferamme på totalt ti år. Han nekter straffskyld.

Tiltaltes forsvarer Brynjulf Risnes sier til NRK at klienten er uenig i tiltalen.

- Han mener at han ikke har gjort noe straffbart og mener at dette bygger på misforståelser.

Han sier at tiltalte mener at påstånden om at Iran kan ha fått kunnskap som kan brukes til å utvikle massødeleggelsesvåpen er feil.

- Fordi det er ikke noe i den informasjonen de har fått og de prosjektene de har jobbet med som gjør dem i stand til å bidra i atomindustrien på noen måte.

Image-text:

NTNU på Gløshaugen. Foto: NTNU

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt