AddToAny

NORGES OPTIKERFORBUND 75 ÅR

NORGES OPTIKERFORBUND 75 ÅR
Utrolig nok var det ikke optikere som stiftet Norges Optikerforbund (NOF) 12. oktober i 1945.
Det var instrumentmakere som hadde sin bakgrunn i Oslo Optiske Instrumentmakerlaug, som var stiftet allerede i 1911. Lenge hadde noen ønsket å danne en organisasjon som skulle være landsomfattende, men det var ikke før etter krigens slutt i 1945 at de fikk flere med på denne tanken. Etter krigen var det knapphet på varer, og man tenkte nok at det ville være lettere å få inn varer hvis man henvendte seg på vegne av en landsomfattende organisasjon. De første årene dreide da også det meste av organisasjonsarbeidet seg om forretningsmessige saker.

Høsten 1945 var det 33 medlemmer i NOF, 32 menn og en kvinne, Signe Mohn fra Lillehammer. I de første årene var det bare henne og et par andre kvinner som jobbet innen faget. Det var ikke før på 1980-tallet at antallet kvinner som tok optikerutdanning, økte betydelig.

KRAV TIL MEDLEMSKAP
Instrumentmakerne som stiftet NOF, hadde alle håndverksbrev i geodetisk, nautisk eller optisk instrumentmakerfag. For å bli medlem ble det satt krav til at personen hadde bestått svenneprøve i optikerfaget, og at han/hun var selvstendig næringsdrivende. Stemmerett hadde bare de som i tillegg hadde håndverksbrev.

Urmakeroptikere som ikke hadde svennebrev, og som hadde mesteparten av brilleomsetningene rundt omkring i landet, ble avvist. Det endte med at de stiftet Urmakernes Optikerforbund. Først 20 år senere ble de to organisasjonene slått sammen og man fikk en større og mer slagkraftig organisasjon. Hele 25 år etter stiftelsen (1970) ble forbundet åpnet også for medlemmer som ikke var bedriftseiere. Kravet om svenneprøve i optikerfaget ble stående i 36 år (1981) da man erstattet det med en enklere prøve "optoteknisk prøve NOF". Samtidig ble kravet til medlemskap at man skulle ha bestått endelig eksamen i optometri ved en godkjent høyskole.

I 1988, da optikerforskriften kom, ble NOFs kravet til medlemskap at man skulle ha offentlig godkjenning som optiker. Slik er det fortsatt.

NY ÆRA MED BRILLEOPTIKERE VED RORET
De første seks årene hadde NOF to formenn. Det var henholdsvis en ingeniør og en instrumentmaker, men i 1951 ble brilleoptiker Alf H. Lie fra Oslo valgt som formann, og en ny ære ble innledet. Organisasjonsarbeidet dreide seg fra nå av stadig mer om optikeryrket og mindre om forretningsdrift. NOF ble i større grad en profesjonell yrkesorganisasjon, skrev optiker Carl W. Müller fra Haugesund s
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

I en verden der mye fortsatt er annerledes og digitalt: Fysiske utdanningsmesser er i vinter avlyst. Derfor må det meste av informasjonsarbeidet om optikerutdanningen og yrket også skje på nettet.
Optikeren 22.02.2021
DIGITAL FAGKONFERANSE FOTBALL OG OPTIKK MASTERGRADER
Optikeren 22.02.2021
Diabetes retinopati er den viktigste årsaken til synstap hos voksne. I 2030 regner man med at 191 millioner mennesker over hele verden vil ha sykdommen.
Optikeren 22.02.2021
STUDIEN ER UTFØRT AV: LENE A. HAGEN, STUART J. GILSON OG RIGMOR C. BARAAS.
Optikeren 22.02.2021
I SISTE NUMMER AV OPTIKEREN stod et godt innlegg av Heidi Refseth pa trykk: «Ut med kunde - inn med pasient».
Optikeren 22.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt