AddToAny

Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften

I år slipper Nina Hjartøy og Henriette Stray Juuhl ved Illums Bolighus i Bergen å jobbe på påskeaften. Det er nemlig en fridag for butikkansatte med tariffavtale.
- I fjor var det mye murring blant de ansatte som jobbet på påskeaften. Mange hadde fått med seg at det var frivillig å jobbe på lørdag i påsken, sier tillitsvalgt Nina Hjartøy ved Illums Bolighus Bergen.

Hjartøy og kollegene i design- og møbelvarehuset hadde lest HK-Nytt-artikkelen om de tillitsvalgte i klesbutikken Zara som kjempet fram fri på påskeaften. De Illums-ansatte snakket seg imellom, var usikre og lurte på hvilke rettigheter de hadde. Kunne de også få fri på påskeaften og i tillegg få betalt?

- Folk syntes at det var urettferdig at de måtte jobbe på påskeaften, sier Hjartøy.

Men i fjor var det en stor forskjell mellom Zara og Illums påsken. Arbeidstakere i den spanske kleskjeden hadde tariffavtale. Det hadde ikke Illums-ansatte i Bergen. Ifølge tariffavtalen mellom Handel og Kontor (HK) og Virke er påskeaften en fridag, og det skal være frivillig å jobbe da. En slik avtale ville de ansatte på Illums også ha.

Fikk tariffavtale i høst

- Etter misnøyen i påsken var det lett å verve medlemmer. De ansatte skjønte hvor viktig det var å stå sammen og at en tariffavtale handlet om mer enn bare lønn, sier nestleder Henriette Stray Juuhl i HK-klubben ved Illums i Bergen.

Like før sommeren hadde de vervet rundt 18 medlemmer av totalt 41 ansatte. HK sendte inn et krav om tariffavtale. I høst ble tariffavtalen signert, og Hjartøy ble valgt til leder og Juuhl til nestleder i klubben.

I god tid før påske spurte de tillitsvalgte hva arbeidsgiveren tenkte om påskeaften og jobbing.

- Da måtte ledelsen lese seg opp på tariffavtalen, og de forsto at det er frivillig å jobbe påskeaften, sier nestlederen.

FERIE MED FAMILIE: - Fri påskeaften er også viktig for studenter som ønsker å reise hjem i påsken, sier Henriette Stray Juuhl (t.h.). Hun og kollega Nina Hjartøy er glad for at de slipper å jobbe i påsken.

Eivind Senneset

Påskeferie i fem dager

Både Hjartøy og Juuhl har erfaring som butikksjefer. De vet at omsetningen på påskeaften er lav, et argument de brukte overfor arbeidsgiver.

- I et bedriftsøkonomisk perspektiv er det ikke lønnsomt å holde åpent påskeaften. Ledelsen var imøtekommende. Det skal de ha all honnør for, sier Hjartøy.

Det ble bestemt at Illums-filialen i Bergen skal være stengt på påskeaften. Ikke nok med det. Ansatte som ifølge arbeidsplanen skulle vært på jobb den dagen, beholder lønna si, i tråd med tariffavtalen.

- Tidligere år har noen ansatte ikke kunne dra på ferie med familien fordi de måtte jobbe et par timer på påskeaften. I år får de fri fem dager i strekk, sier Juuhl fornøyd.

GOD DIALOG: - Vi er veldig glad for at arbeidsgiver er så positive til tariffavtalen og ønsker å ha et godt samarbeid med dem, sier Nina Hjartøy (t.v.) Her går hun og kollega Henriette Stray Juuhl gjennom papirarbeidet.

Eivind Senneset

Regionsjef Vibeke B. Rongved ved Illums Bolighus i Bergen og Stavanger har veid for og imot lørdagsåpent i påsken, men landet på å stenge Illums Bolighus Bergen på påskeaften.

- Det ville blitt ekstremt dyrt å holde åpent, sier Rongved til HK-Nytt.

Hun synes imidlertid at det er trist at påsketurister møter stengte dører.

- Vi er en sentrumsbutikk som ønsker å holde åpent når vi kan, sier Rongved.

Regionsjefen tror butikken vil holde stengt på påskeaften til neste år også.

Tillitsvalgt må forhandle om tillegg

Ikke alle butikkansatte er klar over sine rettigheter. Og svært få arbeidsgivere tar hensyn til bestemmelsen i tariffavtalen om at påskeaften er en tariffestet fridag og velger å holde åpent, ifølge regionsekretær Rigmor Heggdal i HK region Vest.

- De fleste ansatte jobber frivillig, men noen steder pålegges ansatte å jobbe slik at bedriften kan holde åpent, skriver hun til HK-Nytt.

Heggdal understreker at kompensasjon for å jobbe denne dagen må framforhandles mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte før påske. Det gjøres ikke på alle arbeidsplasser.

LUKKEDE DØRER: Illums Bolighus i Bergen har stengt fem dager i strekk i påsken.

Eivind Senneset

- Vi er svært tilfreds med at Illums i Bergen holder stengt gjennom hele påsken, skriver Heggdal.

Arbeidstakere ved Illums i Bergen som ifølge vaktplanen skulle jobbet 2. påskedag, 1. mai, 17. mai og 2. pinsedag får også betalt (se faktaboks).

I Oslo må Illums-ansatte jobbe i påsken

Fri påskeaften gjelder bare for de Illums-ansatte i Bergen. Kjeden har fem filialer i Norge. Tre av varehusene ligger i kjøpesentre som har åpent på påskeaften, og da må Illums-filialene være åpne. Men også her - om de ansatte har tariffavtale - skal jobbing på påskeaften være frivillig og kompensasjon må være avtalt i forkant.

Illums Bolighus Vikaterrassen i Oslo ligger ikke i et kjøpesenter, men varehuset holder likevel åpent, selv om de ansatte har tariffavtale.

- Ingen av medlemmene har kontaktet meg om dette, og vi har heller ikke diskutert med ledelsen om vi skal være stengt på påskeaften, sier tillitsvalgt Camilla Endresen ved Illums Bolighus Vikaterrassen til HK-Nytt.

Dette har ansatt med tariffavtale krav på:

Påskeaften er fridag.

Det skal være frivillig å jobbe påskeaften.

Noen arbeidsplasser må holde arbeidet i gang av bedriftsmessige hensyn. Der gis personalet fri i den utstrekning det er anledning til det.

Ansatte på jobb påskeaften har krav på ekstra kompensasjon. Det må ledelsen og tillitsvalgte framforhandle før påske.

Butikker i kjøpesentre må følge åpningstidene til senteret og holde åpent om senteret har åpent.

Alle arbeidstakere har krav på lønn 1. og 17. mai om de skulle ha jobbet da, ifølge arbeidsplanen. Det er nedfelt i Lov om 1 og 17 mai som høytidsdager.

Ansatte med tariffavtale og som ifølge vaktplanen skulle vært på jobb på bevegelige helligdager har krav på lønn selv om de har fri.

Kilde: Landsoverenskomsten HK/Virke og lovdata

Image-text:

FERIE: - De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

Eivind Senneset

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt