AddToAny

Nedlagt industri, kunst i verdensklasse

På en øygruppe i Setouchi-regionen i Japan brukes kunst og arkitektur for å revitalisere lokalsamfunnene. I år avholdes Setouchi Art Festival for fjerde gang.
- Please, turn off cameras and mobile phones, no talking! Follow me!

En lokal mann i 50-årene gir oss strenge, men vennlige instrukser, først på japansk, etterfulgt av engelsk oversettelse. Vi har levert inn kølappene våre og i en gruppe på åtte personer blir vi omstendelig geleidet inn gjennom åpningen i en høy, svart bygning. Vi blir bedt om å berøre veggen på innsiden med venstrehånden, og følge de tverrstilte veggene innover. På rekke og rad går vi nølende steg, det blir mørkere og mørkere, anført av vår egen hånd og guiden som fortsetter:

-Please find the bench with your hand and sit down.

Det er ikke lengre bare mørkt, det er beksvart.

-Move over!

Vi jumper oss i blinde innover en benk og han ber oss vente stille i noen minutter. Vente og se. Etter noen minutter blir to svake lys synlig til venstre foran oss. Etter hvert, to nye lysflater som danner en oval sirkel høyere oppe, til høyre en lysflate i nyanser av rosa. Stille betrakter vi lysene. Det beveger seg, nesten som nordlyset, bare i en svak og lys farge. Så kommer guidens stemme fra mørket:

-Lyset dere ser, har vært her hele tiden. Det er her hver dag, hele døgnet, hele året.

Minamidera inngår i prosjektet «Art House» på Setouchi-triennalen. Forlatte hus, verksteder og hellige steder har blitt transformert til kunstinstallasjoner og lokaler for samtidskunst. Lyset øynene våre etter hvert sakte kunne visualisere, er et verk av den amerikanske kunstneren James Turrell, og bygningen som huser verket er signert den japanske arkitekten Tadao Ando. Den sorte trefasaden utført i yakasugi, karbonisert tre, er en velbrukt trekonserveringsmetode i Japan, så vel som her på øya Naoshima.

Det er morsomt å se på ansiktene som kommer ut i dagslyset fra Minamidera. Det er som om de uttrykker at de har oppdaget noe nytt, spennende og litt morsomt og kanskje litt hemmelig. Det kunstverket Turrell f

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Arkitektnytt ønsker alle våre lesere en god sommer med lokalt tilsnitt. La deg deg for eksempel inspirere av arkitektkontoret Fragments sanke-app, med spiselige planter fra lokalmiljøet.
Arkitektnytt 03.07.2020
Arkitektbedriftene knuser tall i koronatider. Nå meldes det om en forsiktig positivitet før sommeren.
Arkitektnytt 02.07.2020
Statens vegvesen frister med nytt reisemål for nordmenn på sommertur. I dag åpner Flye 1389 av Knut Hjeltnes Arkitekter, som del av Nasjonale turistveger-prosjektet.
Arkitektnytt 02.07.2020
Fersk rapport fra Sintef viser hvordan sosial bærekraft og blandede bomiljøer kan gi bedre botilbud for eldre i fremtiden.
Arkitektnytt 01.07.2020
Ny veileder fra Plan- og bygningsetaten i Oslo (PBE) skal bidra til å synliggjøre klimakonsekvenser og redusere utslipp i henhold til ambisiøs klimapolitikk i hovedstaden.
Arkitektnytt 30.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt