AddToAny

Naturen som med-terapeut

En forflytning er i ferd med å skje. Ut av terapirommene til skogen, marka og sjøen.
Det ligner helt vanlig lek. Barn og voksne som løper om hverandre i frydefull panikk mot lyng og mose og smale furustammer, bare for å komme seg unna de to som står igjen på gressletta og teller ned fra 15, med lyse, sitrende stemmer.

De er mor og datter, Anne og Sofina (12), og leken er alvor. Blant barnefamiliene som herjer i skogkanten bak Sørlandet sykehus i Kristiansand, er også tre terapeuter som skal hjem og skrive pasientjournal når dagen er over. De tilhører Friluftsteamet, en gjeng ved Sørlandets sykehus' Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) som så ofte de kan bytter ut hvitmalte terapirom og Kleenex på bordet, med lyng og mose og sprakende bålflammer.

Ikke bare er gjengen i Kristiansand for tiden selve episenteret innen utendørsterapi i Norge. Nå i juni er de det også internasjonalt ved å arrangere den 9. internasjonale konferansen innen det som på engelsk kalles adventure therapy, eller outdoor therapies. Feltet spirer og gror over hele verden, og nå også i Norge. Sett med internasjonale øyne er Norge spesielt, ikke bare på grunn av naturrikdommen vår og friluftslivet, men fordi utviklingen skjer innenfor det offentlige helsevesenet, fra bakkenivå. Utendørsterapi er ikke en del av noen formell praksis og det finnes heller ikke en mal som sier hva utendørsterapi skal inneholde, annet enn det åpenbare, at terapien skjer utendørs, i naturomgivelser.

Barnefamiliene som er samlet i skogkanten i Kristiansand har alle søkt hjelp for atferdsvansker.

Hjemme hos Sofina på tolv år er det bare henne og moren. Og moren er alt.

- Hun kaller meg en superhelt-mor, sier mamma Anne. - «Du skulle hatt en kappe du, mamma», sier hun. Hun har vanskeligheter med å være atskilt fra meg, hun vil at jeg skal være med på alt, forteller moren på telefon kvelden før samlingen.

Det er også moren som får sinneutbruddene rettet mot seg. Den voldsomme frustrasjonen. De stygge ordene og tingene som slenges rundt av noe så lite som en kommentar om at leksene må gjøres.

- Jeg vil jo veldig gjerne hjelpe, men jeg skjønner ikke alltid hvorfor hun blir sint. Reaksjonen blir så mye sterkere enn det situasjonen krever, sier Anne.

Historien til Sofina handler om svikt i nær familie og ekstrem fysisk og psykisk mobbing fra medelever. Hun sliter med tillit til andre barn og voksne, og har mye frykt, også for trær, og det er selvfølgelig en utfordring når friluftsliv er en del av terapi-metoden.

- De er så høye, jeg er på en måte redd for at de skal velte over meg, sier Sofina.

- På første samling gikk vi inn i et skogsområde, forteller moren. - Vibeke som leder gruppa, gikk hele tiden sammen med oss og støttet Sofina. Hun var skeptisk i starten og tødde mer opp da vi kom fram til rasteplassen. En av guttene spurte om hun ville være med å leke. Det var veldig stas at det var en gutt som spurte, og hun ble med. Hun klarte å ha det bra uten meg, det var veldig godt å oppleve, sier Anne.

Før forsker Carina Ribe Fernee slenger seg med i leken i skogkanten i Kristiansand, forklarer hun selve hovedpoenget med utendørsterapi, i hvert fall sett med norske øyne. I naturen skjer naturlige prosesser naturlig. Sagt annerledes, tradisjonell terapi innendørs er ofte intens og statisk.

- Ute blir det mer naturlig å gå inn og ut av samtalene, spesielt i en gruppe, sier Ribe Fernee. - Mye av det terapeutiske arbeidet vi ønsker skal skje, som at pasienten skal komme i kontakt med seg selv og andre, kommer da mer av seg selv.

Å oppnå mestring i et ordinært sykehusmiljø er ikke like enkelt som i naturen.

- Ute får vi også mulighet til å se deltagernes ressurser, og spille videre på dem, noe som ofte ikke kommer så godt fram i

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Å bedre den psykiske helsen er et felles samfunnsansvar, men staten og politikerne har hovedansvaret.
Psykisk helse 25.03.2024
I psykisk helsehjelp finnes det to stoler i Norge. Den ene er kjent som kommunehelsetjenesten og den andre er spesialisthelsetjenesten. Noen er heldige og får i hvert fall én stol å sitte på.
Psykisk helse 25.03.2024
Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt