NNN-arbeideren
22.02.2024
Lite skaper mer engasjement i norsk matproduksjon enn den brune firkanten med myse. Men vi kan takke en skremt hest for at nasjonalskatten eksisterer i dagens form.
Det er klart vi smaker forskjell. Det er forskjell i smaken.
Klubbleder Kjell Magne Lunna gir ærlige ord for penga når NNN-arbeideren gjester Tine-anlegget i Lom og Skjåk (det ligger heeeelt på grensa, men befinner seg strengt tatt i Skjåk). Her lager de grytekokt brunost, tradisjonen tro. (Riktignok er det ikke vedfyrte jerngryter, som før i tida, men prosessen ligner mye mer enn den enda mer moderne produksjonen som foregår med damp i rør.) Og både klubbleder Lunna og hans kolleger er klare på det:
- Grytekokt er best.
Punktumet er så tydelig at fagbladredaktøren ikke tør annet enn å nikke på seg en kink.
Fagbladets besøk er for øvrig en hel årstid siden. Og en historisk avgjørelse har skjedd siden den gang. Den tradisjonelle Gudbrandsdalsosten ble nemlig i oktober besttemt flyttet ut av dalen. Akkurat når er ikke avgjort, riktignok.
Til tross for et gigantisk engasjement, så klarte de ikke å redde produksjonen av den originale. Men de reddet arbeidsplassene, og har de siste månedene forsket seg fram til en egen Lom og Skjåk-variant. Dermed sikrer de at Gudbrandsdalsosten ikke forsvinner ut av dalen.
Men hvorfor er det egentlig så viktig for dem
Les opprinnelig artikkelKlubbleder Kjell Magne Lunna gir ærlige ord for penga når NNN-arbeideren gjester Tine-anlegget i Lom og Skjåk (det ligger heeeelt på grensa, men befinner seg strengt tatt i Skjåk). Her lager de grytekokt brunost, tradisjonen tro. (Riktignok er det ikke vedfyrte jerngryter, som før i tida, men prosessen ligner mye mer enn den enda mer moderne produksjonen som foregår med damp i rør.) Og både klubbleder Lunna og hans kolleger er klare på det:
- Grytekokt er best.
Punktumet er så tydelig at fagbladredaktøren ikke tør annet enn å nikke på seg en kink.
Fagbladets besøk er for øvrig en hel årstid siden. Og en historisk avgjørelse har skjedd siden den gang. Den tradisjonelle Gudbrandsdalsosten ble nemlig i oktober besttemt flyttet ut av dalen. Akkurat når er ikke avgjort, riktignok.
Til tross for et gigantisk engasjement, så klarte de ikke å redde produksjonen av den originale. Men de reddet arbeidsplassene, og har de siste månedene forsket seg fram til en egen Lom og Skjåk-variant. Dermed sikrer de at Gudbrandsdalsosten ikke forsvinner ut av dalen.
Men hvorfor er det egentlig så viktig for dem