AddToAny

Nabolagsarkitekten

I skyggen av Bjørvikas glass, stål og mørke dresser, har ildsjeler i Gamlebyen i Oslo skapt et brokete sted for barn og unge.
Gamlebyen sport og fritid (GSF) skal være mer enn bare en pop-up med rask synlig, men lite varig effekt. En av Jernbaneverkets eiendommer øst for Oslo S huser Krakabølamarkedet, Sykkelkjøkkenet (SKO) og den nye lekeplassen Byen i skyen. En av arkitektene bak, Jens Jensen, mener at Oslo har mye å lære av alternative nabolagsplasser i København. Jensen, som til daglig jobber i landskapsarkitektkontoret LaLa Tøyen, mener slike steder viser en kulturell forskjell mellom Oslo og København.

- Det å engasjere seg over lang tid for en sak som dette er lite glamorøst og lite attraktivt og definitivt ikke lukrativt, sier Jensen.

Han mener det ikke er mange likesinnede som er villige til å delta seks år i et dugnadsprosjekt for å bygge opp en brakke som Sykkelkjøkkenet. Jensen mener at arkitektfaglig kompetanse kan være viktig for midlertidige byutviklingsprosjekter.

Arkitekter trenger ikke styre utviklingen av prosjekter som GSF, mener Jensen, men av og til gjør fagfolk en viktig forskjell.

- Når man oppskalerer små, frivillige initiativ, så kommer plutselig andre aktører inn. Da er det ikke så lett å få prosjektene framover uten fagkompetanse, sier Jensen.

Bro mellom Byantikvaren og pønkerne

Det ble tydelig da GSF sku

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Tid for handling: Byutviklingskonferansen i Bergen har gjennomføring i byutviklingen som årets tema.
Arkitektnytt 13.11.2019
Tor Olav Austigard, arkitekt 13. november 2019 I den norske arkitektstanden har det vært et viktig prinsipp om kollegialitet, at man ikke skal kritisere andre arkitekter eller arkitekters verk offentlig.
Arkitektnytt 13.11.2019
Fylkesmannen i Oslo og Viken godkjenner vedtaket om riving av Y-blokka, men ber regjeringen vurdere saken på nytt. Regjeringen har ingen planer om en ny vurdering.
Arkitektnytt 11.11.2019
Kandidatene til Bergen kommunes arkitektur- og byformingspris 2019 står nå utstilt på Festplassen i Bergen.
Arkitektnytt 11.11.2019
- Jeg er positiv til områdeplanen. Det er viktig å se Paradis-området i sammenheng og avdekke potensialet, sier Ingrid Sekse, leder i Stavanger Arkitektforening, etter at Aker BP trekker sitt forslag til utbygging.
Arkitektnytt 08.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt