AddToAny

- Nøkkelen ligger i et felles digitalt språk

BRANSJEKOMMENTAR: Den norske VA- og VVS-bransjen har oppnådd en revolusjonerende enighet: Nå skal informasjon om rør og andre produkter gjøres digital og maskinlesbar.
Av: Terje Røising, ass. daglig leder og digitaliseringsansvarlig i VVP.

Digitale modeller har blitt en selvfølge i prosjektering av VA og VVS. I midten av september møttes store deler av VA- og VVS-bransjen til et felles møte om digitalisering. Her ble det inngått en avtale om å etablere et felles språk for standardisert og maskinlesbar produktinformasjon.

I møtet ble vi enige om å følge et standard maskinlesbart språk i hele verdikjeden. Vi i VA og VVS produsentene VVP er svært glade for den positive responsen fra deltakerne på møtet. Det gjør at vi nå kommer i gang for alvor.

At hele bransjen er samlet om en felles måte å gjøre informasjon digitalt tilgjengelig gjør det mulig å komme vesentlig lengre på veien mot en korrekt og effektiv informasjonsflyt til lavest mulig kostnad for hele verdikjeden. Det gjør at vi kommer raskere til et mål om å gi et bedre og mer effektivt produkt til kundene, til en lavere pris. Det kan fort bli mye forkortelser når vi snakker om VA og digitalisering. Jeg har laget en liste nederst i denne artikkelen, med forklaringer på alle forkortelsene.

Digitale og fysiske produkter

I dag foregår det meste av prosjektering i bygg, anlegg og infrastruktur med digitale verktøy der bygg, veier, grøfter og rørføringer designes i digitale 3D-modeller.

Alle produkter som benyttes til å bygge disse anleggene består av to deler: Fysisk produkt. Det vil si rør, rørdeler, pakninger og andre produkter anlegget bygges med. Digitalt produkt. Det vil si all digital informasjon og dokumentasjon om produktet i alle ledd, fra produksjon og prosjektering til kjøp, salg, lagerføring, montasje og senere drift og vedlikehold.

Hvert eneste fysiske produkt har et "digitalt liv". Det finner vi dels som objekter i prosjektering, dels som informasjon i ulike systemer gjennom verdikjeden. På vei fra fabrikken til ferdig installert i bygget eller VA-grøfta skal produktet gjennom i flere

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

BRANSJEKOMMENTAR: Pilene peker fremdeles nedover på de fleste områder, men vi tror trenden nå vil snu snart. Ser vi på igangsettingstallene er det flere fylker og segmenter som har oppgang siste måned, men totalen peker fremdeles ned.
VVS Aktuelt 06.02.2023
Over halvparten av norske forbrukere mener at Enova bør gi tilskudd til boligeiere som investerer i batteriteknologi som energitiltak.
VVS Aktuelt 06.02.2023
Rørleggerkjedene Bademiljø og Comfort melder om stor etterspørsel etter varmepumper hos sine medlemmer, og kjedene spår at dette behovet vil bli enda større i årene som kommer.
VVS Aktuelt 03.02.2023
Schneider Electric og BitSight inngår partnerskap for å styrke cybersikkerheten innen drift av digitale anlegg.
VVS Aktuelt 03.02.2023
Veien til å bli rørlegger kan være krevende, men også spennende, lærerik og morsom. Her kan du lese historiene til to VB Rørleggere.
VVS Aktuelt 02.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt