AddToAny

Når nytt møter gammelt

- Hva skjer egentlig med kulturhistorien i det nyoppførte bygninger møter gammel bebyggelse? Og hva betyr det egentlig når noe er fredet? skriver Kristine Lehn og Cecilie Ski Breen.
Byene og tettstedene våre vokser, og det er et stadig behov for fortetting og endring for å møte behovene befolkningsveksten skaper. Også i områder rundt fredete bygninger. Når en bygning er fredet betyr det at samfunnet har sett på det som kulturhistorisk verdifullt, og at vi ønsker å bevare det for generasjonene etter oss. Fredning er den kraftigste formen for vern, og innebærer gjerne strenge restriksjoner på hvilke endringer som kan utføres.

Det er naturlig å tenke at kun direkte inngrep i et fredet bygg vil ha en negativ påvirkning, og samtidig se bort fra den visuelle påvirkningen som tiltak i nærområdet kan ha. I en fredning er det ofte satt begrensninger som hindrer uheldige tiltak i bygningsmassen eller på tomten den fredete bygningen står på, men det er ikke bare konsekvensen av slike direkte tiltak som bør vurderes. Et større nybygg på en nabotomt vil også kunne ha en negativ påvirkning.

Det som kjennetegner gammel bebyggelse, er at den gir en følelse av at det «alltid har vært sånn». Gamle bygninger huskes flere generasjoner tilbake og utgjør historiske referansepunkter i hverdagen vår. Ikke sjeldent ser vi derimot at dette aspektet hos fredete bygninger ikke tas hensyn til når eiendommer og

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

I Oslo har kun 1 til 3,5 prosent av boligene på det sentrale Østlandet vært mulig å kjøpe for en sykepleier hittil i 2022, viser fersk sykepleierindeks.
Arkitektnytt 16.08.2022
- Det er helt klart en fornyet interesse for nabolag. Når vi med Oslo arkitekturtriennale har tatt opp dette i ulike sammenhenger har responsen vært overveldende, fra alt fra klassiske akademikere til eiendomsutviklere og lokale aktivister.
Arkitektnytt 16.08.2022
Mens byggekostnadene galopperer videre, møter Statsbygg og Obos til samtale på Arendalsuka om konsekvenser og muligheter.
Arkitektnytt 15.08.2022
Denne høsten arrangeres trinn to av programmet «An Urgent Situation: Rethinking Tourism through Architecture, Art and Community». Her inviteres kunstnere og arkitekter til å sammen dykke ned i de problematiske sidene av verdens turisme.
Arkitektnytt 13.08.2022
Både arkitektkontorer, lokalpolitikere og NAL reagerte da selskapet Nyhavna Utvikling gjennomførte en prekvalifisering og nektet bidragsyterne innsyn i utvelgelsesprosessen, som i tillegg varte kun i få dager.
Arkitektnytt 12.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt