AddToAny

- Når man jobber seg dypt inn i en sak blir det vanskeligere og vanskeligere å se hvordan den ser ut for utenforstående

- Når man jobber seg dypt inn i en sak blir det vanskeligere og vanskeligere å se hvordan den ser ut for utenforstående
Philip Manshaus-forsvarer Unni Fries synes det er nyttig å se hvordan publikum og journalister oppfatter en sak, særlig når de ikke har oppfattet poengene.
Unni Fries har stått i rampelyset på forsommeren som Philip Manshaus' forsvarsadvokat. Hun skapte debatt da hun mot Manshaus' ønske prosederte på at han var utilregnelig, etter at de tre sakkyndige hadde kommet til motsatt resultat.

«Det er viktig å påpeke at hva som er ønskelig fra samfunnets side, det er ikke et relevant hensyn for retten når dere skal avgjøre spørsmålet om tilregnelighet», sa Fries i sin prosedyre i Asker og Bærum tingrett.

Fries er først ut i Advokatbladets sommerserie på nett!

Dilemma

Hun nådde ikke frem med synspunktet, men det skapte en ny debatt om tilregnelighet og høyreekstremisme. «Hvem tør snakke om terror og psyke etter 22. juli», spurte Aftenpostens mediekritiker Anki Gerhardsen.

Hun roste Fries for å ha argumentert for utilregnelighet og psykisk helsevern, og skrev at «pressens manglende interesse for Philip Manshaus' mentale helse er en fortelling om Norge». Selv mener Fries at hun bare gjorde det som var nødvendig.

- Klienten selv ønsket ikke å bli dømt som utilregnelig. Skapte dette noen kvaler for deg som advokat? - Det er alltid en utfordrende situasjon for en advokat når man må gjøre noe annet enn det klienten ønsker, og på et så sentralt tema er det en utfordrende situasjon man skal tenke nøye igjennom. Dette er et dilemma som jeg som forsvarer måtte løse som på måten jeg mente var best for klienten, uavhengig av hva klienten mente.

- Leser du omtaler av deg og klienten din i media? - Ja, av mange grunner. Jeg synes det er nyttig å se hvordan publikum og journalister oppfatter en sak, særlig hvis jeg mener at de ikke har oppfattet poenget. Når man jobber seg dypt inn i en sak blir det vanskeligere og vanskeligere å se hvordan den ser ut for utenforstående. Og så er jeg interessert i det store rettspolitiske bildet, så jeg leser jo ikke bare omtale om min sak, men andre saker også.

Tidkrevende mediahenvendelser

- Har det vært utfordrende å formidle forsvarets posisjon til offentligheten? - Jeg har ikke opplevd media som fiendtlig, men en utfordring har vært at det tar veldig mye tid å ta alle telefonene. Jeg vil aldri si noe om fortrolige konversasjoner mellom meg og klienten til media, fordi jeg mener det er rettens private sfære, men så fort man inntar den holdningen bremser det litt på medias pågang. Jeg er vant til å stå i saker med klienter som publikum ikke liker så godt, så da lærer man seg dette ganske grundig.

- Hva har motivert deg i denne saken? - Det som alltid motiverer meg er

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

I to år hopet en tvangsmulkt og dagbøter seg opp i den digitale postkassen til en Bærumsmann i 60-årene som bygget på huset. Mannens advokat mener han må få slippe å betale boten.
Advokatbladet 07.08.2020
- Jo lenger du har studert, jo bedre oppfatning har du av hva du ønsker å jobbe med, og synspunkter på hvilke fagområder du finner interessant, sier rekrutteringsansvarlig i Wikborg Rein, Ole Henrik Wille.
Advokatbladet 07.08.2020
Hun har reist verden rundt på jobb for sin amerikanske arbeidsgiver, og bare i fjor tok jobben henne til atten land.
Advokatbladet 07.08.2020
Sjekk hvilke domstoler som får tilført stillinger for å få ned korona-restansene.
Advokatbladet 06.08.2020
En advokat bistod en grunneier i en veisak. I saken fremmet grunneieren pengekrav mot brukerne av en vei, men kravene ble ansett foreldet. Grunneieren saksøkte deretter advokaten, men advokaten ble frifunnet.
Advokatbladet 05.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt