AddToAny

- Når folk sier at det var bra jeg kom tilbake til det ekte forsvarerlivet, så synes jeg egentlig at det bare er tull

Advokater som aldri har trådt feil, blir fort ganske motbydelige, synes Berit Reiss-Andersen. Selv ble hun reddet fra å dumme seg ut av selveste Alf Nordhus. Som 67-åring har hun startet et nytt kapittel i livet.
En litt grå junidag kommer hun med raske skritt inn på uterestauranten, kledd i sportsklær. Om noen timer skal hun ut i skogen og holde et foredrag ved Milorg-bautaen ved Sarabråten i Østmarka, til minne om ni unge menn som ble drept av nazistene bare noen måneder før frigjøringen i 1945. Der skal hun snakke om lykkelandet Norge.

Men først tar hun seg tid til et sommerintervju med Advokatbladet. For Nobelkomiteens leder er først og fremst advokat.

- Aldri tidligere har en advokat vært medlem av Nobelkomiteen. Politikere med en juristutdanning har sittet der, men ingen praktiserende advokater. Det er litt rart, fordi Alfred Nobels alternativ til krig og konflikt var rettslige løsninger, forhandlinger og institusjoner som skulle skape fred. Fredsavtaler er også rettslige dokumenter. Så det rettslige blikket er et ganske viktig supplement, like viktig som det politiske blikket, sier hun.

Hun har halvannet år igjen som leder, og vil ha sittet tolv år til sammen når hennes periode er ute.

- Jeg vet ikke hvordan jeg fikk den lykke å jobbe med noe som interesserer meg så mye. Det har vært helt fantastisk.

Mye er nytt i livet til Berit Reiss-Andersen: Hennes 98 år gamle engelske mummy døde i februar. Hun solgte sitt hvite trehus i Larvik og leiligheten på Frogner, og flyttet inn i en splitter ny penthouseleilighet med takterrasse ved Vår Frelsers gravlund i Oslo. Og så har hun byttet jobb.

- Vennene mine spøker med at de håper at jeg ikke skal bytte ut dem også!

Selv om moren hadde vært syk og sengeliggende i to års tid, var det som om en vegg falt ut da hun døde, forteller hun.

- Det føles utrolig rart. Samtidig med at jeg satt og våket over moren min, var det budrunder på huset i Larvik. Jeg solgte egentlig akkurat i det begge mine foreldre var borte. Det var ikke en årsak, men det passet fint. Jeg angrer ikke et sekund. Jeg kjenner en sånn lettelse nå. Å reise opp og ned som en strikkball, det ble en kamp med tiden.

- Sett begge verdener

Man må aldri være redd for forandring, mener hun.

- Jeg begynte å tenke over hvordan jeg kunne leve og jobbe for å henge med i arbeidslivet lengst mulig. For meg var det jo ikke veldig radikalt å bytte arbeidssted. Forandring er bra. Selv om du bikker pensjonsalderen, så kan du gjøre endringer.

Da hun nylig meldte overgang til strafferettsfirmaet Andenæs Aaløkken Veum, var det etter fem år i den globale forretningsadvokatkjempen DLA Piper.

- Jeg har sett begge verdener, og begge har sine sider, sånn er det alltid. Når folk sier at det var bra jeg kom tilbake til det ekte forsvarerlivet, så synes jeg egentlig at

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Sverre Tyrhaug tror advokatbransjen er i ferd med å knekke kvinnekoden.
Advokatbladet 17.08.2022
«Innsattes barn» er et tilbud til familier hvor mor eller far skal sone eller soner en dom i fengsel eller gjennomfører samfunnsstraff.
Advokatbladet 17.08.2022
Advokatforeningen har laget en melding som identifiserer rettsstatens mange svakheter. Tirsdag morgen ble den overlevert til politikere fra Stortinget i en debatt på Arendalsuka.
Advokatbladet 16.08.2022
- Vår erfaring er at bedriftene er veldig i begynnelsesfasen selv om loven allerede har trådt i kraft. Man overvurderer hvor mye de vet.
Advokatbladet 16.08.2022
Manglende rolleforståelse blant politikere er én av truslene mot den norske rettsstaten, sa Kristin Clemet i debatt om rettsstaten på Arendalsuka.
Advokatbladet 16.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt