Baker og Konditor
19.02.2022
Fram til begynnelsen av 1970-tallet importerte Norge all mathveten landet brukte. Iherdig forskningsinnsats på hvetesorter tilpasset norske forhold har ført til en formidabel kvalitetsforbedring. Dyktiggjøring av bønder og rådgivere har også bidratt til dette. Nå gjøres et stort løft for å øke produksjonen og forbruket av norsk matkorn og planteprotein.
PARTNERSKAP FOR NORSK MATKORN OG PLANTEPROTEIN
Aktørene i verdikjeden for matkorn og planteprotein dannet sist sommer et partnerskap som har satt 90 prosent egendekning av matkorn som ambisjon mot 2030. Økt etterspørsel etter planteprotein i kostholdet vil gi nye muligheter innenfor dette området. Ledende forskningsinstitusjoner, rådgivning, bondeorganisasjonene, kornmottakene, melindustrien, bakeri- og matvareindustrien deltar i partnerskapet sammen med matvarekjedene og NHO. Partnerskapet gir store muligheter for å styrke samspillet, innsatsen og kompetansen i hele verdikjeden. Foruten hvete, som utgjør rundt 80 prosent av forbruket av matkorn, vil spelt havre og rug også inngå i partnerskapet for å øke norskandelen.
FORBRUK OG IMPORT AV KORN OG BAKEVARER
Matmelmøllenes forbruk av korn er redusert de siste 20 årene. Dette skyldes først og fremst import av «bake-off» og halvfabrikata som nå utgjør rundt 30 prosent av forbruket. Samtidig har forbruket av brød og bakevarer etter en periode med nedgang vist oppsving de siste par årene.
I årene 2014-2020 importerte Norge årlig i snitt 130 000 tonn mathvete, og norskandelen av mathvete lå i snitt på 55 prosent. For det gode kornåret 2021 vil, ifølge
Gå til medietAktørene i verdikjeden for matkorn og planteprotein dannet sist sommer et partnerskap som har satt 90 prosent egendekning av matkorn som ambisjon mot 2030. Økt etterspørsel etter planteprotein i kostholdet vil gi nye muligheter innenfor dette området. Ledende forskningsinstitusjoner, rådgivning, bondeorganisasjonene, kornmottakene, melindustrien, bakeri- og matvareindustrien deltar i partnerskapet sammen med matvarekjedene og NHO. Partnerskapet gir store muligheter for å styrke samspillet, innsatsen og kompetansen i hele verdikjeden. Foruten hvete, som utgjør rundt 80 prosent av forbruket av matkorn, vil spelt havre og rug også inngå i partnerskapet for å øke norskandelen.
FORBRUK OG IMPORT AV KORN OG BAKEVARER
Matmelmøllenes forbruk av korn er redusert de siste 20 årene. Dette skyldes først og fremst import av «bake-off» og halvfabrikata som nå utgjør rundt 30 prosent av forbruket. Samtidig har forbruket av brød og bakevarer etter en periode med nedgang vist oppsving de siste par årene.
I årene 2014-2020 importerte Norge årlig i snitt 130 000 tonn mathvete, og norskandelen av mathvete lå i snitt på 55 prosent. For det gode kornåret 2021 vil, ifølge