AddToAny

Nå får forskerne komme til Norge igjen

Fredag åpnes grensene, men mange lange forskningsopphold blir vanskelige å ta igjen.
I ett og et halvt år har restriksjoner stoppet en del utenlandske forskere fra å komme til Norge. Fredag er det over.

I november i fjor skrev Forskerforum at internasjonale gjesteforskere som ikke er fra EU/EØS-området, og som ikke har stilling ved et norsk universitet, ikke fikk innreisetillatelse.

Det innebar at forskere fra land som USA, Australia og Japan, som er frikjøpt gjennom norske forskningsmidler, ikke fikk komme.

Nå endres reglene.

Innreiserestriksjonene som ble innført i mars 2020, blir opphevet 26. november 2021. Det betyr at også forskere og vitenskapelig personale fra land utenfor EØS-området får reise inn til Norge.

Men det er ikke bare enkelt å ta igjen det tapte.

- Når folk planlegger lange utenlandsopphold, opp til ett år, kan de ikke bare ta det et annet år, sier Cathrine Holst, som er professor ved Universitetet i Oslo og hadde et forskningsprosjekt ved Senter for grunnforskning (CAS) fra august 2020.

- Resultatet ble dramatisk for oss, vi hadde planlagt korte og lange opphold. Alt ble spolert, sier Cathrine Holst. Foto: Erik Norrud

Holst forklarer at selve poenget på CAS er å kunne finansiere lange gjesteopphold av utenlandske forskere med toppkompetanse som kan bidra i det norske miljøet.

- Det hadde jeg gledet meg veldig til, men gikk ikke, sier hun. - Den korte historien er at ingen av de forskerne som skulle komme fra utlandet i løpet av det året kom til oss. Men vi har fått til mye bra likevel, vi har samarbeidet på zoom og de norske bidro mye, fortsetter Holst.

De får til publikasjonene og leveransene som var planlagt, men håpene om å bli kjent og utvikle nye ideer og prosjekter sammen ved å jobbe sammen over tid, er det lite igjen av.

Nå som restriksjonene oppheves, håper Holst at noen av forskerne kan komme i en uke eller to til våren, for prosjektet har fått lov til å utvide tidsrammen i et år.

Image-text:

Innreiserestriksjonene avsluttes 26. november. Foto: Azchael CC BY-NC 2.0

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Rektor Nina Waaler ved Oslomet forteller sin historie om seksuell trakassering og håper dagens stipendiater reagerer annerledes enn hun gjorde.
Forskerforum 03.12.2021
Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning /Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi
Forskerforum 03.12.2021
En ny mulighetsstudie foreslår at Forskningsparken stasjon bytter navn til Oslo Science City stasjon.
Forskerforum 02.12.2021
Rektor Anne Borg innstilte på at Øyvind Eikrem skulle avskjediges. Nå har NTNU inngått avtale med Eikrem om at han skal jobbe ved universitetet til 2026.
Forskerforum 02.12.2021
- Jeg er meget godt fornøy med resultatet, sier Øyvind Eikrem.
Forskerforum 02.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt