AddToAny

MOBILEN GIR JOBB

MOBILEN GIR JOBB
I Kenya har mobiltelefoner blitt en nøkkel til arbeidsmarkedet for personer med funksjonsnedsettelser. Moderne teknologi er også blitt et viktig våpen i rettighetskampen.
PPå et kontor i Kenyas hovedstad Nairobi sitter ti personer og arbeider ved datamaskinene sine. En av dem er 31 år gamle Nicholas Omolo. - Dette er min første ordentlige stilling. Jeg fikk jobben takket være Riziki Source, sier han.
Riziki Source er et kenyansk sosialt firma eller arbeidsformidling for personer med funksjonsnedsettelser. Det eneste som kreves for å benytte seg av tjenestene deres er en mobiletelefon. Dette er bare ett eksempel på hvordan moderne teknologi begynner å bli en døråpner for kenyanere med nedsatt funksjonsevne.
Nicholas ble født som yngstemann i en søskenflokk på fem i en by i vestre Kenya.
- Da jeg var tre år gammel var jeg på sykehus og fikk en injeksjon i det venstre benet. Noe gikk galt, og nervene sluttet å virke, forteller han.
Han ble lam i benet. Et år senere døde foreldrene hans. Skolen lå åtte kilometer fra hjemmet. Da han begynte der, bar søsknene ham til og fra.
- Etter en stund orket de ikke mer. I ett år krøp jeg til og fra skolen hver dag. Deretter kom jeg meg fram ved hjelp av en kjepp. Litt etter litt lærte jeg meg å gå ved å støtte det venstre benet med hendene, forklarer Nicholas.

Dyrt å studere
I år 2000 flyttet Nicholas til en av brødrene sine i Nairobi og begynte på videregående skole.
- Men firmaet til broren min gikk konkurs. Han kunne ikke lengre betale studieavgiftene mine. Jeg måtte studere på egenhånd og gikk deretter opp til prøver på skolen. Jeg klarte alle, forteller han.
Det er dyrt med høyere studier i Kenya. Nicholas fikk støtte av en organisasjon for å studere sosialt arbeid og samfunnsutvikling på en høyskole. Deretter fulgte flere år med jobbsøking uten resultat. Arbeidsløsheten i Kenya ligger på 39 prosent. Blant de fem prosentene av landets 50 millioner innbyggere som har funksjonsnedsettelser er arbeidsløsheten enda høyere. For Nicholas snudde lykken da han leste en avisartikkel om Riziki Source.
- Det sto at man bare trengte å sende en SMS til dem for å registrere seg som arbeidssøkende, sier han.
Det førte til at han i oktober 2017 fikk jobben som prosjektkoordinator på organisasjonen ANDY (Action Network for the Disabled). Det er en støtteorganisasjon for personer med funksjonsnedsettelser, men Nicholas' sjef, Nancy Nteere, understreker at mennesker med nedsatt funksjonsevne ikke har fortrinn.
- Nicholas fikk jobben på grunn av kvalifikasjonene han har. Ingen ting annet, understreker hun.

Tiggere
Et stykke bortenfor ligger Riziki Source's lokale der gründeren, 35 år gamle Frederick Ouko, sitter bak et skrivebord. Han er bevegelseshemmet i benene som følge av polio. Frederick har universitetseksamen i statsvitenskap og sosiologi og er doktorand i sosial innovasjonsforvaltning.
- Etter eksamen gikk jeg fra arbeidsplass til arbeidsplass i seks år og søkte jobb. Over alt trodde de at jeg var en tigger, forteller han.
Han hadde ikke tiggerskål og gikk ikke kledd i filler, men krykkene hans ga tigger-assossiasjoner. Personlige besøk er en av de vanligste måtene å søke jobb på i Nairobi, en by med rundt 3,7 millioner innbyggere.
- Det er stressende, særlig hvis du er rullestolbruker. Det finnes ingen ramper og ingen tilpassede transportmidler.
Som funksjonshindersaktivist visste Frederick at mange hadde samme problem som han. Derfor startet han Riziki Source i 2015 som en onlinetjeneste. Den arbeidssøkende sender tekstmeldingen «KAZI» til mobilnummeret 21 499.
- I Kenya er det utrolig mange som har mobiltelefon. Ikke alle har råd til en smartphone eller Iphone, men en gammel tastetelefon er nok til å kunne registrere seg. Deretter sender de kopier av sine id-kort digitalt, samt informasjon om hvilken funksjonsnedsettelse de har, hvilken type jobb de søker, kvalifikasjoner og kjønn. Det går til og med an å sende brev, opplyser Frederick.

Pisk og gulrot
Opplysningene legges inn i en database der de matches med ledige jobber som bedrifter har lagt inn. Flesteparten av firmaene finner man gjennom personlige besøk.
- Kunnskapen om funksjonsnedsettelser er dårlig blant arbeidsgivere, men vi gir informasjon og svarer på spørsmål. Mange tror at de må bygge en separat infrastruktur på arbeidsplassen om de ansetter noen med funksjonsnedsettelse. Når de innser at det bare kreves noen mindre justeringer, sier en del «ok, vi prøver», forteller Frederick.
Det er lovfestet at fem prosent av de ansatte i offentlige og private selskaper skal være personer med funksjonsnedsettelser. Frederick bruker loven som pisk og gulrot.
- Nesten ingen følger loven, men vi sier at de må gjøre det og tilbyr dem et lite kurs i hvordan man gjør arbeidsplassen inkluderende. Dessuten er det mange som ikke vet at de f
Gå til mediet

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt