AddToAny

Mind the Gap: Stasjonsbyen 2.0 Det som ikke fungerer kan gi ny kunnskap.

Mind the Gap: Stasjonsbyen 2.0 Det som ikke fungerer kan gi ny kunnskap.
Enkelte kritikere av knutepunktstrategien hevder at miljø- og klimaargumentene ofte benyttes som vikarierende argumenter for en uforholdsmessig høy utnyttelse på bekostning av bokvalitet og uteområder.
For oss handler ikke knutepunktutvikling primært om å bygge høyest mulig rundt stasjonene, men om å skape gode urbane bomiljøer med nærhet til offentlig transport og viktige hverdagsfunksjoner.

Oslo-regionen vokser. Jernbanesatsingen og den regionale planen for areal og transport i Oslo og Akershus forteller oss hvor vi bør, og kanskje viktigere, ikke bør bygge i fremtiden. Det handler om transport, men også om å verne verdifullt natur- og kulturlandskap. Vi kan ikke fortsette å bygge ned skog og landbruksjord for å legge til rette for nye boligfelt. Vi er nødt til å tenke bymessig utvikling og fortetting langs jernbanen og innenfor eksisterende bebyggelsesstruktur: Mind the gaps.

Rodeo er involvert i flere prosjekter som omhandler stedsutvikling rundt knutepunkt og stasjonsområder i Oslofjordregionen. Enkelte av disse, som Sandvika, Lysaker og Skøyen, er utpregede knutepunkt, i betydningen multimodale omstigningspunkter mellom tog, buss, t-bane og trikk. Spikkestad og Kolbotn har mer karakter av å være lokale stasjonsbyer, hvor stasjonen nærmest er stedets raison d'être, mens de mellomstore byene Hamar, Fredrikstad og Sarpsborg inneholder elementer fra begge. Felles for dem alle er at de er byer, bydeler eller tettsteder som inngår i en større knutepunktstrategi, og hvor stasjonen spiller en viktig lokal rolle. Gjennom våre prosjekter utforsker vi om det kan finnes en ny form for stasjonsbyidentitet.

Å tenke stasjonen som stedets hjerte står sentralt i dette arbeidet. Stasjonsbygget har i dag kanskje utspilt sin rolle, men ved å utnytte den kraften og dynamikken som ligger i stasjonsfunksjonen, og konsentrere aktivitetene rundt et relativt lite område, kan vi skape en bymessig offentlighet også på relativt små steder. Ved å integrere stasjonen og perrongene i bystrukturen (i motsetning til å gjøre stasjonen til et kjøpesenter) kan stasjonsplassen også bli et av stedets viktigste offentlige rom. Målpunkter og bevegelsesmønstre til og fra stasjonen legges til
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

At den svenske boken Jane Jacobs idéer om människor, städer och ekonomier
Arkitektur N 28.10.2022
Charlottenlund gravlund ble innviet i 2020. Et ni hektar stort område hadde da blitt forvandlet fra jordbruksland til en helt ny og livssynsnøytral gravplass, ca.
Arkitektur N 28.10.2022
Torsteinsen design har gjennom flere år skapt liturgisk inventar som tar troen inn i vår tid.
Arkitektur N 28.10.2022
På landets største gravlund har alle Gravferdsetatens arbeidsoppgaver blitt en øvelse i biologisk mangfold og grønn omstilling.
Arkitektur N 28.10.2022
Hyggelige omgivelser scorer høyt når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Dette tok AJ Produkter konsekvensen av da de skulle innrede sin nye kantine. Den er blitt riktig pen og innbydende, og svært så representativ.
Arkitektur N 28.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt