Kjøttbransjen
08.12.2022
Å redusere bruken av jomfruelig plast er et viktig bidrag til mer bærekraftig matemballasje. Nofima-forskere har undersøkt og funnet at kyllingfilet kan pakkes i gjenvinnbar plast uten at det går utover kvaliteten eller holdbarheten.
- Våre forsøk viser at det er mulig å oppnå samme kvalitet og holdbarhet for kyllingfiletprodukter også når de pakkes i emballasje av gjenvinnbart og gjenvunnet plastmateriale, og med redusert materialmengde, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.
Emballasjen må beskytte godt
Den viktigste funksjonen til matemballasje er å beskytte maten. Forpakninger med kyllingfilet må derfor ha god barriere mot gasser som oksygen, tåle fuktighet og ha en viss mekaniske styrke - i tillegg til kunne forsegles.
Kvalvåg Pettersen har ledet forskningen i innovasjonsprosjektet ReducePack og forsøkene der Nofimas fagfolk sammen med Norsk Kylling AS har testet og sammenliknet ulike emballasjematerialer og emballeringskonsepter. De har blant annet undersøkt hvorvidt gjenvinnbare materialer bevarer kvaliteten på kyllinglårfilet like godt som mer komplekse materialer.
Kvaliteten er lik
To typer skåler ble brukt i pakke- og lagringsforsøket. Kyllinglårfiletene ble pakket samtidig og under identiske betingelser. Den ene skålen er av monomateriale, det vil si at det består av kun én type plast. Den andre skålen er sammensatt av flere plasttyper, såkalt multilayer.
- Fordelen med multilayer-emballasje er at man kan kombinere plasttyper som har ulike egenskaper og dermed oppnå meget gode barrierer mot gasser som oksygen, stivhet/styrke og sveisbarhet/forseglingsegenskaper. Ulempen med slike materialer er at de ikke er egnet for mekanisk gjenvinning. Vi lagret lårfiletene, og har gjort relevante mikrobiologiske analyser i løpet av holdbarhetsperioden. Vi undersøkte utviklingen av blant annet kvalitetsforringende bakterier. Det var ingen vesentlige forskjeller mellom lårfilet pakket i monoma
Gå til medietEmballasjen må beskytte godt
Den viktigste funksjonen til matemballasje er å beskytte maten. Forpakninger med kyllingfilet må derfor ha god barriere mot gasser som oksygen, tåle fuktighet og ha en viss mekaniske styrke - i tillegg til kunne forsegles.
Kvalvåg Pettersen har ledet forskningen i innovasjonsprosjektet ReducePack og forsøkene der Nofimas fagfolk sammen med Norsk Kylling AS har testet og sammenliknet ulike emballasjematerialer og emballeringskonsepter. De har blant annet undersøkt hvorvidt gjenvinnbare materialer bevarer kvaliteten på kyllinglårfilet like godt som mer komplekse materialer.
Kvaliteten er lik
To typer skåler ble brukt i pakke- og lagringsforsøket. Kyllinglårfiletene ble pakket samtidig og under identiske betingelser. Den ene skålen er av monomateriale, det vil si at det består av kun én type plast. Den andre skålen er sammensatt av flere plasttyper, såkalt multilayer.
- Fordelen med multilayer-emballasje er at man kan kombinere plasttyper som har ulike egenskaper og dermed oppnå meget gode barrierer mot gasser som oksygen, stivhet/styrke og sveisbarhet/forseglingsegenskaper. Ulempen med slike materialer er at de ikke er egnet for mekanisk gjenvinning. Vi lagret lårfiletene, og har gjort relevante mikrobiologiske analyser i løpet av holdbarhetsperioden. Vi undersøkte utviklingen av blant annet kvalitetsforringende bakterier. Det var ingen vesentlige forskjeller mellom lårfilet pakket i monoma


































































































