AddToAny

Mer gjenvunnet og gjenvinn bar plast i matemballasje

Å redusere bruken av jomfruelig plast er et viktig bidrag til mer bærekraftig matemballasje. Nofima-forskere har undersøkt og funnet at kyllingfilet kan pakkes i gjenvinnbar plast uten at det går utover kvaliteten eller holdbarheten.
- Våre forsøk viser at det er mulig å oppnå samme kvalitet og holdbarhet for kyllingfiletprodukter også når de pakkes i emballasje av gjenvinnbart og gjenvunnet plastmateriale, og med redusert materialmengde, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.

Emballasjen må beskytte godt
Den viktigste funksjonen til matemballasje er å beskytte maten. Forpakninger med kyllingfilet må derfor ha god barriere mot gasser som oksygen, tåle fuktighet og ha en viss mekaniske styrke - i tillegg til kunne forsegles.
Kvalvåg Pettersen har ledet forskningen i innovasjonsprosjektet ReducePack og forsøkene der Nofimas fagfolk sammen med Norsk Kylling AS har testet og sammenliknet ulike emballasjematerialer og emballeringskonsepter. De har blant annet undersøkt hvorvidt gjenvinnbare materialer bevarer kvaliteten på kyllinglårfilet like godt som mer komplekse materialer.

Kvaliteten er lik
To typer skåler ble brukt i pakke- og lagringsforsøket. Kyllinglårfiletene ble pakket samtidig og under identiske betingelser. Den ene skålen er av monomateriale, det vil si at det består av kun én type plast. Den andre skålen er sammensatt av flere plasttyper, såkalt multilayer.
- Fordelen med multilayer-emballasje er at man kan kombinere plasttyper som har ulike egenskaper og dermed oppnå meget gode barrierer mot gasser som oksygen, stivhet/styrke og sveisbarhet/forseglingsegenskaper. Ulempen med slike materialer er at de ikke er egnet for mekanisk gjenvinning. Vi lagret lårfiletene, og har gjort relevante mikrobiologiske analyser i løpet av holdbarhetsperioden. Vi undersøkte utviklingen av blant annet kvalitetsforringende bakterier. Det var ingen vesentlige forskjeller mellom lårfilet pakket i monoma
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Produsenter må nå ha kontroll på både tilsetningene og restmengden i ferdige produkter, også fra naturlige kilder i råvarer og prosesser.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Frank Orheim og Jan-Arne Fjørstad har vært gjennom store endringer i kjøttindustrien.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Gaselle-bedriften Hafjell Slakteri satser på verdens dyreste kjøtt.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Kampen om dyrene preger hele sesongen. Alle slakteriene vil skaffe seg nok lam.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Hvordan kan Norge styrke matsikkerheten i en stadig mer urolig verden?
Kjøttbransjen 06.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt