AddToAny

Menneskeretter - EMD som makuleringsmaskin?

Menneskeretter - EMD som makuleringsmaskin?
- Det er å håpe jeg har opplevd en ekstraordinær serie av uhell. At domstolen i en desperat arbeidssituasjon kan ha tydd til uakseptable, ja kanskje også ulovlige, grep for å bli av med sakene er en uhyrlig tanke, skriver Fredrik S. Heffermehl.
Den europeiske menneskerettsdomstolen, EMD, feiret nylig sitt 60 årsjubileum, og HKH kronprins Håkon holdt tale under et offisielt besøk 18. mars 2019. Med all grunn æret han domstolen, den er en viktig historisk nyskapning.

Individer fikk omfattende beskyttelse ved Den europeiske konvensjon om menneskerettene av 1950 og medlemslandene godtok å stå til rette for krenkelser i Den Europeiske Menneskerettsdomstolen, EMD. Vi har all grunn til å ønske at domstolen skal lykkes best mulig.

EMD er ikke mitt fagfelt, min kunnskap begrenser seg til en verserende enkeltsak som har vist seg å bli en svært problematisk erfaring. Først saken, så noen refleksjoner.

Fremstillingen inkluderer praktiske og følelsesmessige sider som mange jurister vil anse fremmed og uvedkommende. Men praktiske sider av domstolenes arbeid, hvordan de håndterer publikum, kan være avgjørende for om, eller hvor godt, rettsinstanser oppfyller sin oppgave og sitt ansvar for at folk tilbys et reelt vern av sine rettigheter. Det bør interessere alle domstoler.

Rettferdig rettergang

Saken handler om rett til rettferdig rettergang (EKM Art. 6) og inngår i et arbeid for å få Stortinget, Nobelkomiteen og den svenske Nobelstiftelsen til å respektere Alfred Nobels intensjon med fredsprisen.

Nobels testament ble tidlig lagt vekk og det nekter politikerne å innse, enn si endre - også etter en offentlig henstilling i november 2017 fra 17 juridiske professorer [nettsøk: stortinget-171129] om å legge vekt på Nobels intensjon ved valg til Nobelkomiteen. Et forslag i tråd med denne henstillingen gikk Stortinget i mot i 2018. Hele 167 mot to representanter ønsket ikke et krav om lojalitet mot Nobels formål for å være valgbar til Nobelkomiteen.

Høsten 2015 hadde jeg i åtte år forgjeves forsøkt å få forvalterne av fredsprisen til å respektere Nobels intensjon med testamentet. Det var skjedd med henstillinger til Stortinget, Nobelkomiteen og Nobelstiftelsen, via brev, bøker, utredninger, politiske virkemidler, media, politianmeldelse og administrative klager.

Nå ble neste skritt å søke å få en rettsavgjø

Les mer

Flere saker fra Juristkontakt

Juristforbundet måtte bytte til et større lokale for debatt 5. mars.
Juristkontakt 19.02.2020
Jurist oppdaget feilpraktisering i 2017, men ble ikke hørt, ifølge et brev sendt til kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Juristkontakt 19.02.2020
ID-tyveri og BankID-svindel reiser rettssikkerhetsspørsmål. Hva er svindelofferets reelle mulighet til å få saken prøvd og avgjort? skriver Line Utne Norland i Jussbuss.
Juristkontakt 17.02.2020
Fredrik Lilleby er utreder i Høyesterett, i en hverdag ofte preget av vanskelige juridiske vurderinger. Men tidlig om morgenen før jobb, i helger og ferier, har forfatteren i ham fått utfolde seg.
Juristkontakt 17.02.2020
- Etter over 15 år med intensivt, viktig og inspirerende arbeid, skal jeg nå se meg om etter nye oppgaver, skriver Cathrine Moksness.
Juristkontakt 14.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt