AddToAny

Mellom hyttefelt og alpelandsby

Om snøen har kommet til Beitostølen 24. oktober vet vi ikke ennå, men med sin beliggenhet på 900 meter regnes tettstedet som et av de mest snøsikre vintersportsstedene i Europa.
Snøen har lenge sikret fjellbygden en jevn strøm av turister - mange av dem hytteturister.

24-25 oktober er derfor nettopp Beitostølen valgt som vertssted for Bylivkonferansen 2022, arrangert av Bylivsenteret i Norske arkitekters landsforbund (NAL), i samarbeid med Distriktssenteret, Innlandet fylkeskommune og Øystre Slidre kommune. Med tittelen «Fra stølsgrend til deltidsbygd og hytteby», skal man i to dager diskutere «hensynsfull arealforvaltning og verktøy for bærekraftig steds- og hytteutvikling i fjellområdene».

Nye tanker i kommunene

Bård Sødal Grasbekk, kom inn som ny leder for Bylivsenteret i NAL for kort tid siden. Han har likevel fått jobbet en del med konferansen og gleder seg til å dykke ned i denne viktige debatten for senteret.

- Vi legger merke til en økt kritikk mot den utbyggingen vi ser i fjellheimen - både lokalt i fjellkommunene og nasjonalt. Vi er nysgjerrige på hvordan kommunene, som satser på bygging av fritidsboliger, tenker om veien videre. Hvordan vil de ta vare på landskap og naturverdier, samtidig som de imøtekommer ønsker om næringsutvikling, sier Grasbekk til Arkitektnytt.

Mot alpelandsbyen

Grasbekk, som selv er landskapsarkitekt, registrerer også at kommunene har begynt å løse planleggingen på nye måter.

- Vi ser tendenser til fortetting i fjellbygdene, med typologier som nærmer seg det vi kan kalle «alpeland

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Det er i år 40 år siden Afag - Arkitektenes fagforbund - ble stiftet. Torsdag 1. desember samlet det nå godt voksne fagforbundet medlemmer, tillitsvalgte og kolleger i bransjen til feiring i Dogas transformatorhall i Oslo.
Arkitektnytt 02.12.2022
I fremtidens regjeringskvartal vil du som forbipasserende kunne kikke inn gjennom glassfasaden i det store pyramideformede adkomstrommet i den nye A-blokka og skimte en samisk kvinne.
Arkitektnytt 02.12.2022
Det er for tiden pris-bonanza i Arkitektur-Norge. Torsdag ettermiddag var det betongbransjen som delte ut Betongtavlen 2022.
Arkitektnytt 01.12.2022
Kontoret skal gjøre den gamle Osram-tomten til Drammens «grønne visittkort».
Arkitektnytt 01.12.2022
I mange år har pissoaret i Stensparken i Oslo, kjent blant annet som Kjærlighetskarusellen, forfalt.
Arkitektnytt 01.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt