AddToAny

Med ansvar for fellesskapets skog

Med ansvar for fellesskapets skog
Monica Grindberg er skogsjef i Statskog SF. Det betyr at hun har ansvaret for skogbruket på seks prosent av landets produktive skogareal. Dermed er det mange som føler seg berettiget til å mene noe om jobben hun gjør.
Norsk Skogbruk møter Monica Grindberg på kontoret i Namsos under en pause i elgjakta, denne foregår i nærheten av hjemplassen på Høyknes, noen kilometer oppover langs Namsen.
- Jeg skjøt en kalv i forgårs, sier hun fornøyd. 52-åringen forteller at hun er oppvokst med skog, fiske og jakt. Og sommerjobber på Moelven Van Severen i Namsos inspirerte henne til å begynne på Trelastskolen på Lillestrøm og siden NMBU, der hun ble sivilingeniør innen treteknologi i 1997. Etterpå ble det jobber som driftsleder ved Telemarksbruket i Bø og ved Bindalsbruket, før hun ble daglig leder i Byggpartner Midt-Norge. - Vi leverte de første fire etasjes husene i tre, som siden har blitt så populære, erindrer hun. Deretter ble det noen år i kommunal sektor, som leder for Namsos Bydrift, en etat med rundt 70 ansatte.
Men fra 2010 har Monica Grindberg vært skogsjef i Statskog, og hun fikk ikke akkurat noen myk start. - Jeg begynte noen måneder før oppkjøpet av Borregaardskogene og det gikk med mye tid til å gjøre seg kjent med den nye eiendommen. Sønnen min spurte om jeg ikke like gjerne kunne kjøpe meg en leilighet i Elverum, forteller hun.
Det gikk heller ikke lenge før kritikken mot den nye eieren begynte å komme, med beskyldninger om altfor stor avvirkning, hogst av for ung skog på veikant, og for at Statskog lot operatørene styre for mye.
- Det har skjedd mye siden den gang. Men skogene vi kjøpte var konservativt taksert og forsiktig drevet, til dels var også boniteten undervurdert. Vi fikk utarbeidet nye prognoser og har avvirket etter disse, men det betydde altså en klar økning i forhold til hva folk var vant med. Når det gjelder hogstmodenhetsalderen har vi alltid holdt oss godt innenfor anbefalingene i PEFC-standarden.

- Hva med at operatørene hadde for stor innflytelse over hva som ble hogd?
- At Statskog la ut all sin operative virksomhet på anbud skjedde før min tid. Men i dag har vi i hvert fall full kontroll, vi har etablert en egen planavdeling og skaffet oss de beste verktøy for framtidig volumberegning. Vår avvirkning var i fj
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

- Det nye sammensatte regelverket på skog blir en av de aller viktigste sakene for Norge mot EU i tiden som kommer. Dette vil regjeringen løfte opp på det høyeste nivå. Det lovte finanspolitisk talsmann for Senterpartiet Sigbjørn Gjelsvik...
Norsk Skogbruk 29.11.2021
- Det ligger an til rekordavvirkning, vi har betydelige tømmerlagre og eksporten av sagtømmer er rekordstor. Dessuten faller trelastprisene nå både ute i verden og her hjemme, sa Bergene Holms direktør Erlend Løkken på Skogforum.
Norsk Skogbruk 29.11.2021
I uka som gikk har helikoptre vært i lufta for å kartlegge skadene og det arbeides på spreng med taksering og koordinering med driftsapparatet for å kunne redde mest mulig stormfelt virke før snøen kommer.
Norsk Skogbruk 26.11.2021
Kjører hogstmaskin nær folk Øivind Isachsen kjører hogstmaskin i Asker og Bærum. Det byr på mange utfordringer, men de er han oppvokst med å takle. Og 63-åringen trives faktisk med å oppfylle alle de krav som regelverk og publikum stiller...
Norsk Skogbruk 25.11.2021
Britt Godtlund deler gjerne sine erfaringer fra skogbruket med unge og voksne kvinner i næringen.
Norsk Skogbruk 25.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt