BUSKAP
02.05.2016
Den aktive bestanddelen av Maxammon er enzymet urease som spalter urea til ammoniakk og gjør at råproteininnholdet i fôret stiger. NMBU kjører nå forsøk for å finne ut hvor effektiv Maxammon er til å omdanne det ekstra råproteinet til mikrobeprotein.
Behandling av korn med Maxammon har fått økende interesse den siste tiden. Den aktive bestanddelen av Maxammon er enzymet urease som spalter urea til ammoniakk. Maxammon og urea blir tilsatt knust korn (bygg, hvete, rug, havre) med et vanninnhold på omkring 20 prosent (80 prosent tørrstoff) i en mengde på henholdsvis 5 og 15 kg per tonn korn. Under lagring vil ammoniakk fra spaltingen av urea hever pH i massen til mellom 8 og 9. Ved denne pH er kornet relativt lagringsstabilt selv ved et vanninnhold på omkring 20 prosent. I tillegg har kornet en beskaffenhet som gjør det enkelt å håndtere og å benytte som fôr.
Få forsøk har blitt gjort Ved Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap ved NMBU har vi fått to henvendelser om forsøk med maxammonbehandlet bygg. Et av dem er gjennomført, og et blir gjennomført i disse dager. Ut over det er det etter undertegnedes kjennskap ingen norske forsøk, og det er få internasjonale forsøk tilgjengelige. Dette innlegget gir noen generelle vurderinger omkring bruk av maxammonbehandlet korn til melkekyr, og noen resultat fra det gjennomførte forsøket. Nærmere resultat og vurderinger må jeg komme tilbake til ved en senere anledning.
Proteinverdi og omsetningen i vomma Innholdet av råprotein i korn (og annet fôr) blir bestemt ved å analysere for innho
Gå til medietFå forsøk har blitt gjort Ved Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap ved NMBU har vi fått to henvendelser om forsøk med maxammonbehandlet bygg. Et av dem er gjennomført, og et blir gjennomført i disse dager. Ut over det er det etter undertegnedes kjennskap ingen norske forsøk, og det er få internasjonale forsøk tilgjengelige. Dette innlegget gir noen generelle vurderinger omkring bruk av maxammonbehandlet korn til melkekyr, og noen resultat fra det gjennomførte forsøket. Nærmere resultat og vurderinger må jeg komme tilbake til ved en senere anledning.
Proteinverdi og omsetningen i vomma Innholdet av råprotein i korn (og annet fôr) blir bestemt ved å analysere for innho