AddToAny

Matbransjen trenger generalistiske spesialister

Matbransjen trenger generalistiske spesialister
Kompetansen om norsk matproduksjon er fordelt på få hoder. Vi må gjenskape fagfolk med en helhetlig forståelse for bærekraftig matproduksjon, som evner å forvalte lokale natur- og kulturressurser, skriver Nibio-forsker Eva Narten Høberg.

Behovet for fagkunnskap gjenspeiles i FNs bærekraftsmål og i flere nasjonale og regionale strategier innen mat, kultur og reiseliv. Som et ledd i å nå målene uteksamineres matbransjens første generalistiske spesialister i 2023. Dette er fagpersoner som evner å forvalte lokale natur- og kulturressurser i bærekraftig matproduksjon. Og viktigst av alt - dette er fagpersoner som har som mål å formidle kunnskapen videre

Norsk matproduksjon er fordelt på få hender, og kompetansen er fordelt på få hoder. Andelen av befolkningen som produserer råvarene er stadig synkende. Før industrialiseringen for alvor revolusjonerte matproduksjonen, var tankesettet om selvberging det rådende i befolkningen. Så godt som alle hadde et nært forhold til produksjon og høsting av råvarer fra naturen. Folk flest hadde kunnskap om hvordan man produserte melk, kjøtt, egg, korn, potet og grønnsaker

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

I dag finnes det lite dokumentert kunnskap om jordhelsa i den nordligste grøntproduksjonen. Det vil Nibioforskere gjøre noe med.
Bondebladet 05.07.2022
Ukraina har 22 millioner tonn korn på lager, og ønsker sikkerhetsgarantier for at korn nå kan fraktes fra ukrainske havner.
Bondebladet 05.07.2022
Politiet etterforsker saken etter at en person kastet en geit på sjøen.
Bondebladet 05.07.2022
Salget av norsk sider hos Vinmonopolet fortsetter å øke. Hittil i år har veksten vært på 7 prosent, mens salget av annen alkohol falt.
Bondebladet 05.07.2022
Fylkesleder i Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems er bekymret for veterinærtilgangen, og frykter for dyrevelferden i sommer.
Bondebladet 01.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt