AddToAny

Matbransjen trenger generalistiske spesialister

Matbransjen trenger generalistiske spesialister
Kompetansen om norsk matproduksjon er fordelt på få hoder. Vi må gjenskape fagfolk med en helhetlig forståelse for bærekraftig matproduksjon, som evner å forvalte lokale natur- og kulturressurser, skriver Nibio-forsker Eva Narten Høberg.

Behovet for fagkunnskap gjenspeiles i FNs bærekraftsmål og i flere nasjonale og regionale strategier innen mat, kultur og reiseliv. Som et ledd i å nå målene uteksamineres matbransjens første generalistiske spesialister i 2023. Dette er fagpersoner som evner å forvalte lokale natur- og kulturressurser i bærekraftig matproduksjon. Og viktigst av alt - dette er fagpersoner som har som mål å formidle kunnskapen videre

Norsk matproduksjon er fordelt på få hender, og kompetansen er fordelt på få hoder. Andelen av befolkningen som produserer råvarene er stadig synkende. Før industrialiseringen for alvor revolusjonerte matproduksjonen, var tankesettet om selvberging det rådende i befolkningen. Så godt som alle hadde et nært forhold til produksjon og høsting av råvarer fra naturen. Folk flest hadde kunnskap om hvordan man produserte melk, kjøtt, egg, korn, potet og grønnsaker

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Isbrann på enga betyr ikke at graset brenner, men at plantene kveles under isen. Hvordan skjer det og er det noe du kan gjøre for å unngå det?
Bondebladet 06.02.2023
Prisene på egg har eksplodert i en rekke vestlige land, og fugleinfluensa og produksjonskostnadene får skylda. Bransjen frykter ikke at det skal skje i Norge.
Bondebladet 06.02.2023
Solveig Utvik, Vestvågøy Den siste tids dyretragedier ryster oss alle. Dette handler ikke om onde og sløve bønder, men om bønder som er i dyp krise. Hvordan skal vi unngå slik tragedier i fremtiden?
Bondebladet 03.02.2023
I den prima omtalen av folk si tru på forskingsresultat i Bondebladet 26. januar vert nemnt skepsis til resultata på grunn av økonomisk støtte frå - og økonomiske bindingar til industri som heilt eller delvis har finansiert forskinga.
Bondebladet 02.02.2023
Høye strømpriser, og utsikter til at strømstøtten vil forsvinne til sommeren, får mange bønder på Jæren til å se etter løsninger for å bli nesten selvforsynt med strøm.
Bondebladet 02.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt