AddToAny

Matbransjen trenger generalistiske spesialister

Matbransjen trenger generalistiske spesialister
Kompetansen om norsk matproduksjon er fordelt på få hoder. Vi må gjenskape fagfolk med en helhetlig forståelse for bærekraftig matproduksjon, som evner å forvalte lokale natur- og kulturressurser, skriver Nibio-forsker Eva Narten Høberg.

Behovet for fagkunnskap gjenspeiles i FNs bærekraftsmål og i flere nasjonale og regionale strategier innen mat, kultur og reiseliv. Som et ledd i å nå målene uteksamineres matbransjens første generalistiske spesialister i 2023. Dette er fagpersoner som evner å forvalte lokale natur- og kulturressurser i bærekraftig matproduksjon. Og viktigst av alt - dette er fagpersoner som har som mål å formidle kunnskapen videre

Norsk matproduksjon er fordelt på få hender, og kompetansen er fordelt på få hoder. Andelen av befolkningen som produserer råvarene er stadig synkende. Før industrialiseringen for alvor revolusjonerte matproduksjonen, var tankesettet om selvberging det rådende i befolkningen. Så godt som alle hadde et nært forhold til produksjon og høsting av råvarer fra naturen. Folk flest hadde kunnskap om hvordan man produserte melk, kjøtt, egg, korn, potet og grønnsaker

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

I løpet av høsten har åtte deltakere deltatt på avløserkurs i regi av de lokale bondelaga. - Mye av dyrepassingen sier seg selv, forteller Elise Sundeid (18) som har hatt praksis i et SPF-fjøs.
Bondebladet 06.02.2025
Tine legger ned anleggene i Ørsta og Tresfjord, skal utrede rundt anleggene i Elnesvågen, Sømna og Sandnessjøen, og investerer 2,2 milliarder kroner i Verdal og Byrkjelo.
Bondebladet 06.02.2025
Lav vekt og skarpe kanter som biter seg fast er kjennetegn på knust leca, et effektivt strømiddel på glatte dager, som er god å ha i beredskap ved kjøkkentrappa.
Bondebladet 06.02.2025
Espen Bjerkreim (25) er ikke vokst opp på gård, men kjøpte gård på det åpne markedet da han var 21 år. Nå er han melkebonde og nytt fjøs står straks ferdig.
Bondebladet 06.02.2025
Dypt inne i en kinesisk grotte har forskere funnet et fossil av en nyoppdaget katteart. Fossilet fra den utdødde arten kan være så mye som 300 000 år gammelt. Kilde: Live Science
Bondebladet 06.02.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt