Norsk Skogbruk
19.10.2021
Markberedning fører til karbonlekkasje fra jorda, og det er usikkert i hvilken grad karbonlagrene gjenoppretter seg, og hvor raskt det skjer. I tillegg kommer negativ effekt på det biologiske mangfoldet. Usikkerheten bør komme naturen til gode gjennom føre-var-prinsippet.
Det mener artikkelforfatter forsker Jenni Nordén ved NINA.
DET VANSKELIGE JORDKARBONET
Effektene av markberedning på overlevelse av treplanter og vekst av trær er rimelig godt undersøkt, men effektene på jordkarbon er utilstrekkelig undersøkt. Det finnes imidlertid forskning som tyder på at markberedning forårsaker vesentlige karbonutslipp fra skogsjorda og på denne måten reduserer karbonlagrene i jorda. Vi vet ikke eksakt hvor mye karbon som går tapt, eller hvor lenge denne effekten varer. Vi vet ikke heller godt nok i hvilken grad karbonlagrene kan bli gjenopprettet, og hvor raskt det kan skje. Estimatene for utslippene og varigheten av den negative effekten i karbonlageret under bakken varierer mye, fra 10-20 til 60-70 år. Effekten og varigheten er avhengig av type markberedning og lokale faktorer som for eksempel produktivitet og klima.
KREVENDE STUDIE
Det er krevende å studere utslipp forårsaket av markberedning, særlig fordi det finnes mye småskala romslig (og tidsmessig) variasjon i utslipp og opptak av veksthusgasser (CO2, metan, lystgass) i en skog. Det er ikke tilstrekkelig å måle utslippene med og uten markberedn
Gå til medietDET VANSKELIGE JORDKARBONET
Effektene av markberedning på overlevelse av treplanter og vekst av trær er rimelig godt undersøkt, men effektene på jordkarbon er utilstrekkelig undersøkt. Det finnes imidlertid forskning som tyder på at markberedning forårsaker vesentlige karbonutslipp fra skogsjorda og på denne måten reduserer karbonlagrene i jorda. Vi vet ikke eksakt hvor mye karbon som går tapt, eller hvor lenge denne effekten varer. Vi vet ikke heller godt nok i hvilken grad karbonlagrene kan bli gjenopprettet, og hvor raskt det kan skje. Estimatene for utslippene og varigheten av den negative effekten i karbonlageret under bakken varierer mye, fra 10-20 til 60-70 år. Effekten og varigheten er avhengig av type markberedning og lokale faktorer som for eksempel produktivitet og klima.
KREVENDE STUDIE
Det er krevende å studere utslipp forårsaket av markberedning, særlig fordi det finnes mye småskala romslig (og tidsmessig) variasjon i utslipp og opptak av veksthusgasser (CO2, metan, lystgass) i en skog. Det er ikke tilstrekkelig å måle utslippene med og uten markberedn