AddToAny

- Mange røropplegg lever på lånt tid

- Mange røropplegg lever på lånt tid
- Mange eldre borettslag og sameier har gamle røropplegg som svikter og skaper utfordringer. Dette gjelder spesielt boligblokker og bygårder fra århundreskiftet og fram til 1980. Her bør varsellampene blinke, og mange anlegg har allerede lekkasjer som er vanskelig å oppdage.
Det mener en av landets fremste eksperter på innomhus rørfornying, salgssjef Frode Berntzen i Olimb Rørfornying AS i Råde. Frode Berntzen har vært involvert i kartlegging og utførelse av drøyt 10.000 leiligheter. Olimb-konsernet startet opp med innomhus rørfornying tidlig på 2000-tallet. De siste årene er kapasiteten økt betydelig, slik at det nå rørfornyes mellom 1500 og 2000 leiligheter hvert år i regi av Olimbs mannskaper. Det er tre selskaper i Norge som har teknisk godkjenning for innvendig rørfornying, men det er også seriøse selskaper som kjøper produkter som er godkjent for dette formålet, uten at hele selskapet eier en teknisk godkjenning.

INGEN TRYLLEFORMEL
- Det finnes ingen trylleformel som fikser alle rør. Fornyelse av røropplegget i en bygning med flere boenheter er et stort prosjekt som medfører stort ansvar for styret i et borettslag eller sameie, mener Berntzen. Han er bekymret for at mange styrer utsetter helt nødvendige fornyelser eller totalrenoveringer så lenge at kostnadene blir unødig høye. Røranlegg som er mer enn 40 år bør absolutt sjekkes med tanke på tilstand. Avløpsvann på avveie er det sikreste og mest alvorlige tegnet på at noe er galt, og da bør fagfolk kontaktes så snart som mulig, sier Berntzen til Byggfakta.
Han mener rørfornying med strømpeforing er en god og sikker metode for rehabilitering av avløpsrør inni og under bygninger. I stedet
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

Deichman Bjørvika har blitt hedret med æresprisen Betongtavlen. Betongtavlen er en høythengende ærespris for miljømessig, estetisk og teknisk fremragende betongarbeid i norske byggverk.
Byggfakta 01.12.2020
Sigbjørn Knaldre (46) er ansatt som serviceleder for System og service, Bygg-automasjon og Espen Stenersen (57) er ansatt som prosjektleder VVS. Både Sigbjørn og Espen hadde tiltredelse 1. oktober.
Byggfakta 01.12.2020
Brother lanserer ny selvlaminerende tape for merking av ledninger og kabler. Brothers nye selvlaminerende tape er godt egnet for bruk i datasentre.
Byggfakta 01.12.2020
Hege Hatlemark er ansatt som ny daglig leder for Construction City Eiendom. Hun kommer fra Selvaag Eiendom hvor hun i dag er Innovasjons- og kommunikasjonsdirektør.
Byggfakta 01.12.2020
Bjørnar Valstad (53) er ansatt som ny daglig leder for WorldSkills Norway. Han tiltrer stillingen 1. desember 2020.
Byggfakta 01.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt