AddToAny

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Lederen av LOs organisasjonsavdeling, Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet i Oslo natt til lørdag. Tre dager etter hendelsen, er han fortsatt sterkt preget.
Natt til lørdag sto Bård Nylund (41) utenfor London pub og tok en røyk da skytingen som krevde to menneskeliv startet. Han havnet dermed midt oppe i den tragiske hendelsen.

Han oppfattet raskt at det dreide seg om skudd.

- Jeg fikk gjemt meg mellom en bil og en konteiner før jeg kom meg bort fra stedet, forteller Bård Nylund til FriFagbevegelse.

- Alt ble raskt veldig kaotisk, og er litt uklart for meg. Jeg så i alle falle en person som ble skutt. Når jeg ser på tidslinjen for hendelsen, tror jeg nok gjerningspersonen passerte forbi meg bort fra London pub og til stedet hvor han ble pågrepet, sier Nylund.

ï»Landets mektigste

Bård Nylund har ledet LOs organisasjonsavdeling siden 2017, da han rykket opp fra stillingen som nestleder. Han har tidligere vært leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. I 2012 ble han kåret til landets mektigste homofile mann av nettstedet Gaysir.

Samtidig som han tok fatt som avdelingsleder i LO, ga han ut den kritikerroste boka «Homo», sammen med dagens kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. I boka forteller forfatterne personlig fra sine liv, i tillegg til en rekke andre personer som blant andre Nils Bech, Jens Stoltenberg og artisten Knut Anders Sørum.

Sistnevnte har fortalt at han plutselig så skytevåpenet rettet mot seg, og bare løp for å komme seg unna.

Etter hendelsen natt til lørdag, varslet Bård Nylund raskt på Facebook at han var hjemme og hadde det ok.

«Er trygg - på et slags vis. Jeg var uheldigvis midt oppi alt i går - en helt forferdelig opplevelse jeg sliter med å forstå på så mange slags vis. Tusen takk for alle meldinger, all omtanke og all omsorg. Jeg er utmatta, lei meg og tenker mest av alt på de som har mista noen. Også, i alt kaoset i hodet mitt akkurat nå, så er jeg jævlig forbanna. Ingen andre enn en gjerningsmann har ansvar. Men. Nå må folk faen meg skjerpe seg».

Samtidig forteller han at lørdagen var preget av omsorg og omtanke fra nær og fjern.

«Måtte alle få kjenne på det samme. Og dette er nesten det viktigste: Det er ingen køordning her. Selvsagt har noen sett mer groteske scener enn andre. Men ikke gå rundt og skam deg for at du føler at du ikke var nær nok. Ikke tenk at det er så mange flere enn deg som var nærmere og mer berettiget. Det er lov å være lei seg. Være redd. Være sint. Være skjelven. Være noe du aldri før har kjent på» var hans klare beskjed.

Fortsatt uvirkelig

Nesten tre dager etterpå føles opplevelsen fortsatt som uvirkelig.

- Ja, det gjør det. Jeg sliter med å få sove, har ikke matlyst, har vondt i kroppen, og er generelt ukonsentrert og utmattet. Men jeg er samtidig veldig heldig som har mye ressurser rundt meg gjennom gode venner. Jeg har også fine kollegaer og en fantastisk sjef som bryr seg og skaper trygghet, sier Nylund.

Han tenker mye på dem som ble drept og deres etterlatte.

- I tillegg tenker jeg mye på dem som ble skadet og som ligger på sykehus. Flere av dem er bekjente av meg.

På spørsmål om han mener det var riktig å avlyse lørdagens Pride-tog, tenker han at Oslo pride ikke hadde noe annet alternativ enn å følge politiets anbefalinger.

- Det er klart at man blir preget av at politiet ikke kan garantere for ens sikkerhet, sier han.

Nylund er klar på at hendelsen har satt dype spor i Pride-bevegelsen.

- Dette vil være med i bevegelsens historie for alltid.

Image-text:

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Prissjokket knuser alle visjoner fra lønnsoppgjøret om økt kjøpekraft.
HK-Nytt 11.08.2022
Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå. Prisene i juli var 6,8 prosent høyere enn prisene i juli året før.
HK-Nytt 10.08.2022
Zara-butikken har 170 ansatte, bare 20 av dem har fulltidsstilling. De små stillingsbrøkene skaper bare problemer, mener tidligere butikksjef.
HK-Nytt 05.08.2022
- Vårt samfunn er basert på tillit, det vi ser her er det stikk motsatte, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
HK-Nytt 05.07.2022
Forbud mot hjemmekontor på søndag og etter klokka 21 på hverdager. Les hva de oppdaterte reglene for å jobbe hjemmefra betyr for deg.
HK-Nytt 30.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt