AddToAny

LO vil ha maks strømpris på 70 øre - og beholde det etter 2025

Ingen i Norge skal betale mer enn 70 øre for strøm - inkludert moms, skriver LOs sekretariat til regjeringen.
Olje- og energidepartementet har bedt om høringsinnspill til endringene i strømstøtteordningen, hvor målet er at ordningen skal være enda mer forutsigbar og treffsikker.

Støtten skal fra september 2023 endres, fra å basere seg på gjennomsnittlig spotpris gjennom måneden til å basere seg på spotpris time for time i det prisområdet husholdningen tilhører.

Graden av stønad skal i tillegg økes til 90 prosent for alle måneder fra med juni 2023 og skal gjelde ut 2024.

LO vil gå lenger

Sekretariatet i LO vil gjøre ordningen enda mer forutsigbar og enda mer treffsikker:

«Strømstøtten må gjelde hele beløpet over 70 øre, inkludert alle påslag som for eksempel merverdiavgift. Og den må gjelde også utover 2025 dersom dagens prisnivå fortsetter,» skriver LO i sitt høringssvar.

«Å gi strømstøtte for det strømmen faktisk koster den timen du bruker, gir tillit til myndighetenes håndtering,» hevder LO.

Dette er i tråd med hva både Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, og LO-sekretær Are Tomasgard tidligere har uttalt til FriFagbevegelse.

Førstnevnte har varslet at han vil kjempe for nettopp det på landsmøtet i Arbeiderpartiet i begynnelsen av mai, hvor Eggum også sitter i sentralstyret.

«Når regjeringen fremhever at strømstøtten gjelder over 70 øre, må dette være inkludert merverdiavgift,» er altså LOs krav.

I dag gis det 90 prosent strømstøtte dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor, overstiger 87,5 øre per kWt.

«Det er et overordnet prinsipp at alle avgifter skal være inkludert i prisinformasjon som retter seg mot forbrukere. Dette må også gjelde statlige støtteordninger», heter det i høringsuttalelsen.

Utfordrer velferden

LO er bekymret for at norske husholdninger sparer så mye strøm at det går ut over velferden. Ikke bare hos de som rammes hardest av prisveksten i samfunnet generelt, men også hos store deler av husholdningene som under vanlige omstendigheter har en grei økonomi.

LO mener høringsnotatet mangler en vurdering av hvilke økonomiske konsekvenser og fordelingsvirkninger forslaget vil gi for husholdningene.

Slik LO tolker forslaget, vil den nye ordningen ha spesielt gunstig effekt for de to nordlige prisområdene som bare har høye priser av og til, men sjelden kvalifiserer til støtte etter en gjennomsnittsberegning. For de tre sørlige prisområdene vil endringen ha mindre å si i kroner og øre, men vil også gi betydelig større forutsigbarhet.

LO trekker fram at Norge er et land som baserer seg på strøm til oppvarming, og at det er begrenset hvor mye man kan kutte i strømforbruket på kort sikt. Likevel hevder LO at husholdningene har gått langt i å tilpasse seg for å redusere sine strømutgifter.

To prosent

Ifølge SSB avhenger forbruket av strøm i husholdningene langt mer av temperaturendringer enn pris. Det tyder på at prisendringer på timebasis vil ha begrenset effekt, for eksempel i forhold til å flytte oppvarmingsbehov fra en kald, men dyr time, til en billig time.

LO mener også det mangler vurderinger i forhold til hvordan husholdningene som følge av strømprisene, har erstattet klimavennlig elektrisk oppvarming med mer klimafiendtlige energikilder som vedfyring.

- Er en slik utvikling i tråd med overordnede mål? spør LO.

LO viser til at offentlige utgifter til strømstøtte til husholdningene er samfunnsøkonomisk god pengebruk, et effektivt virkemiddel mot den store inflasjonen som utgjør et kritisk samfunnsproblem. Strømstøtten har dempet prisveksten med om lag to prosentpoeng, ifølge SSB.

Image-text:

Jan-Erik Østlie

VELKOMMEN: Matbutikken i Oslo sentrum legger ikke skjul på at den har åpen alle sju dagene i uka.

Extra-info:

Strømpris

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Tilleggene fra årets lønnsoppgjør er ikke nok hvis prisveksten holder seg på dagens nivå.
HK-Nytt 30.05.2023
HK-medlemmet Jenny Lund har nylig skrevet økonomibok for ungdom. Her får du noen økonomitips av eksperten!
HK-Nytt 30.05.2023
Som butikksjef får Kristin Sælid ikke ekstra betalt for å jobbe kvelder og helger.
HK-Nytt 30.05.2023
De sentrale forhandlingene mellom LO Stat og Spekter er ferdige.
HK-Nytt 30.05.2023
SPØRSMÅL: Jeg og mannen min har en leilighet i et frittstående borettslag. I vedtektene står det at vi har forkjøpsrett når leiligheter selges.
HK-Nytt 30.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt