AddToAny

LO-kravene til lønnsoppgjøret vedtatt: LO krever lønnstillegg til alle

LO-kravene til lønnsoppgjøret vedtatt: LO krever lønnstillegg til alle
LO krever lønnstillegg til alle Lene Svenning HK-leder Trine Lise Sundnes er godt fornøyd med LOs krav i lønnsoppgjøret. - Vi kan ikke ha flere år med reallønnsnedgang.
LOs representantskap møttes tirsdag formiddag for å enes om organisasjonens felles krav i årets lønnsoppgjør. I år er det mellomoppgjør, og LO forhandler på vegne av alle forbundene.

Nekter nulloppgjør

Tallene fra Teknisk beregningsutvalg, som ble offentliggjort mandag, viser at prisstigningen var langt høyere enn lønnsveksten i fjor. Det betyr at folk flest fikk mindre å rutte med i 2016. LO vil ikke ha en reprise i år.

- Selv om vi ikke ser for oss en reallønnsutvikling på samme nivå som fram til 2015, kan vi ikke akseptere reallønnsnedgang flere år på rad. Derfor krever vi at kjøpekraftsutviklingen må sikres i 2017 gjennom et generelt tillegg til alle. Tiltak for lavlønte og likelønn videreføres som en del av føringene fra hovedoppgjøret, sa LO-leder Gerd Kristiansen i sin tale til representantskapet.

HK: Tillegg til alle

HK-leder Trine Lise Sundnes er hjertens enig med LO-lederen.

- Det var en strek i regninga at prisstigningen ble så høy i fjor. Vi hadde et moderat oppgjør i 2016, men vi tåler ikke flere år med reallønnsnedgang. Vi tåler ett slikt år, men ikke flere. Da blir folk forbanna, sier hun til HK-Nytt.

Sundnes stiller seg bak kravet om generelle lønnstillegg til alle.

- Kjøpekraften må sikres, men aller helst økes, sier hun.

- Vil dere stille krav om å ta igjen det tapte fra i fjor?

- Nei, det er en utopi å tro at det går an å ta igjen et lønnsetterslep på 1,6 prosent. Det er urealistisk.

Gerd Kristiansen Tri Nguyen Dinh

Arbeidsplasser viktigst

LO-leder Gerd Kristiansen understreker at hensynet til arbeidsplasser er det viktigste når LO i mars skal forhandle om lønnstillegg for 2017.

Men samtidig slår hun fast at fordelingen er desto viktigere.

- I en situasjon hvor deler av arbeidslivet har gode inntektsutsikter, mens andre områder sliter tungt, er dette særdeles viktig, sa Kristiansen i sin tale til representantskapet.

Pensjonsarbeid pågår

Vårens lønnsoppgjør skal ikke omhandle pensjon, men det pågår fortløpende et arbeid med å evaluere pensjonsreformen; AFP og Folketrygden.

LOs representantskap ber Finansdepartementet om å ta et mer helhetlig grep om tjenestepensjonene sammen med partene, samle trådene og følge opp med fornyet regelverk.

- Regjeringens bidrag til tjenestepensjonsordningene er helt avgjørende, supplerer Trine Lise Sundnes.

Skattekutt virker ikke

I talen til representantskapet etterlyste LO-leder Gerd Kristiansen en større innsats fra regjeringen for å få bukt med den stadig økende arbeidsløsheten.

Hun konstaterte også at regjeringens skattekutt ikke virker.

- De skaper bare større forskjeller - mellom de som har arbeid og de som ikke har, sa Kristiansen.

* Lønna må opp med minst 2 prosent, ellers blir det nok et år med reallønnsnedgang

LOs krav til lønnsoppgjøret

MER TIL ALLE: HK-leder Trine Lise Sundnes vil sørge for at lønnstilleggene holder tritt med prisveksten i år.

* Kjøpekraften må sikres i 2017 gjennom et generelt tillegg til alle.

* Lavlønte skal prioriteres i lønnsoppgjøret. En utvikling i retning av likelønn mellom menn og kvinner bør også prioriteres.

* Prisveksten (konsumprisindeksen) er anslått til 2 prosent i 2017, ifølge Teknisk beregningsutvalg.

* Kjøpekraften må sikres i 2017 gjennom et generelt tillegg til alle.

* Lavlønte skal prioriteres i lønnsoppgjøret. En utvikling i retning av likelønn mellom menn og kvinner bør også prioriteres.

* Prisveksten (konsumprisindeksen) er anslått til 2 prosent i 2017, ifølge Teknisk beregningsutvalg.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Jeg har jobba med salg hele livet mitt, og den siste delen av karrieren min ville jeg jobbe med noe mer meningsfylt.
HK-Nytt 27.06.2024
HK-Nytt 27.06.2024
Historiker og Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal hadde planlagt en helt annen bok enn denne. Men så kom de grufulle hendingene som Hamas sto bak i Israel 7. oktober i fjor, og det meste ble endret.
HK-Nytt 27.06.2024
Arv
HK-Nytt 27.06.2024
HK-Nytt 27.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt