AddToAny

- Legg vekk fordommene om rus, og se hele mennesket

- Jeg har vært rusfri i over åtte år. Nå jobber jeg som sykepleier. Jeg har boliglån og billån, og jeg har fått ungene mine tilbake. Altså er jeg et likeverdig medlem av samfunnet, skriver sykepleieren.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Nylig leste jeg et innlegg på Sykepleien.no som gjorde meg stolt. Stolt av en student jeg ikke kjenner, og som våget å ta kampen mot fordommer. Fordommer om at et tidligere rusproblem vil gjøre deg uskikket til å bli sykepleier.

Sykepleieren ble utestengt fra studiet på grunn av to tidligere dommer knyttet til rusmisbruk. Hun tok saken for retten og fikk medhold i Oslo tingrett. Jeg er veldig glad for at denne studenten valgte å ta denne kampen, og jeg er veldig glad for at jeg selv slapp å ta det så langt.

Jeg har også vært rusmisbruker, eller rettere sagt: jeg hadde en rusmiddellidelse. Fordi det å være rusmisbruker er nettopp det. Det er en lidelse. Men det er en lidelse man kan bli frisk av.

Verden er full av fordommer

Selv var jeg så heldig å få plass på et sted som tilbyr langvarig medikamentfri behandling. Her fikk jeg jobbet meg gjennom alle årsakene til at jeg brukte rus slik at jeg ikke trenger rusen for å leve. Som rusfri, begynte den hardeste jobben. Jeg skulle bli et likeverdig medlem av samfunnet. Det er ikke bare bare når man har en historie med rus. For verden er full av fordommer.

Min drøm har alltid vært å bli sykepleier, og i 2017 da jeg hadde vært rusfri i tre år, søkte jeg til sykepleiestudiet. Jeg hadde da tatt opp noen fag på voksenopplæringen, men kom inn med realfagskompetanse. På voksenopplæringen hadde jeg en lærer som ble til god hjelp da jeg skulle bli vurdert skikket. Jeg hadde merknad på politiattesten, men hadde beholdt min autorisasjon som omsorgsarbeider.

August kom, jeg flyttet fra hjembyen og startet på sykepleien uten å vite om jeg virkelig fikk lov til å bli sykepleier. Jeg hadde levert fra meg mange attester og uttalelser fra lærer, arbeidsgivere og behandlingssted. Ikke minst en slags tryglende uttalelse fra meg selv. Dette var heldigvis

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023
Skjalg Fjellheim (55) er ansatt som ny direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Helse Nord. Han har siden 2015 vært politisk redaktør i Nordlys.
Sykepleien 28.09.2023
Lovverket i dag tek ikkje godt nok hand om dei pårørande sine behov. Kva vert forventa av dei i framtida når det tilretteleggast for meir heimetid og heimedød?
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt