AddToAny

- Legemiddelforgiftning hos barn og unge øker

- Det har vært en bekymringsfull økning i forbruket av paracetamol hos barn og unge de siste ti årene. Er det relatert til pandemien, eller er det en trend i tiden? spør barnesykepleieren.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Økningen i legemiddelforbruk hos barn og unge er særlig gjeldende blant jenter. Og dessuten - blant jenter i alderen 10-14 år - har antall tilfeller med paracetamol intox nesten tredoblet seg. I alderen 15-19 år ser vi en nesten dobling.

Årsakene til det høye forbruket er mange og komplekse. Dette er tall vi har hentet fra Giftinformasjonens rapport fra 2021.

Ser alvorlig på utviklingen

Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn (nettverket) ser alvorlig på denne utviklingen. Vi som arbeider på Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssykehus har gjennom det siste året hatt et inntrykk av at antall innleggelser for paracetamol-intox har økt ytterligere siden 2020.

Vi ønsket derfor å se nærmere på om det kan ha en sammenheng med situasjonen som har blitt skapt av covid-19. For å få svar på dette, og om resten av landets barne- og ungdomsavdelinger opplevde det samme, ba vi alle legemiddelutvalgene i nettverket (LMU) om å hente ut tall fra sine avdelinger.

Vi fikk også hente ut tall fra Senter for klinisk dokumentasjon (SKDE) i Tromsø. Tallene vi fant, ble presentert på et webinar for alle landet barne- og ungdomsavdelinger og ligger tilgjengelig

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Mitt inntrykk er at den grunnleggende sykepleien, altså arbeid med grunnleggende behov som ernæring, eliminasjon, hygiene og mobilisering, har fallende status, skriver Almli.
Sykepleien 25.10.2021
Studie viser at de har god beskyttelse mot covid-sykdom. - Viser at vår antakelse stemte, sier overlege i FHI.
Sykepleien 25.10.2021
Lege Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), som forrige uke ble utnevnt til statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, har siden valgt å slette en rekke gamle Facebook-innlegg om innvandringspolitikk.
Sykepleien 25.10.2021
- Det har vært krevende for ansatte å tilpasse seg en ny måte å jobbe på, sier sykehjemsstyrer Elisabeth Heggholmen på Sandsli bo- og aktivitetssenter.
Sykepleien 25.10.2021
Flere hundre psykisk syke er registrert i Politiets sikkerhetstjenestes etterretningsregister. Nå etterlyser PST mer informasjon fra helsevesenet.
Sykepleien 25.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt