AddToAny

Ledere som hevner seg på kritiske medarbeidere

Ledere som hevner seg på kritiske medarbeidere
Stadig oftere opplever Parat-advokatene at arbeidstakere motarbeides av egne ledere slik at de i verste fall blir sykmeldt eller slutter i jobben. Advokat i Parat, Annbjørg Nærdal, sier hun forstår arbeidstagere som ikke tar sjansen på å si fra om kritikkverdige forhold på jobben.
Nærdal er ikke overrasket over at mange norske arbeidstagere, av frykt for represalier, lar være å si fra hvis noe ikke er som det burde være på egen arbeidsplass. Hun slutter seg dermed til en av hovedkonklusjonene i den rapporten forskningsstiftelsen FAFO nylig la fram, med tittelen: «Varsling og ytringsfrihet i norsk arbeidsliv 2016».

Dobling av represalier

Basert på tre undersøkelser; et bredt utvalg norske arbeidstagere, et stort antall medlemmer av syv fagforbund samt sykepleiere og leger ved Oslo universitetssykehus tegner forskerne følgende bilde:



• En av fire varslere møtes med represalier og andre negative reaksjoner - en fordobling fra 2010.

• De vanligste negative reaksjonene er å bli refset og irettesatt av leder, samt bli fratatt arbeidsoppgaver.

• Andelen som vil varsle om kritikkverdige forhold, ligger fast, mens andelen varslere som vil varsle på nytt, synker.

• Synker gjør også opplevelsen av at det nytter å varsle - og tiltroen til varslingsrutiner på egen arbeidsplass. • To av tre svarer at en leder var ansvarlig for det de varslet om.



Dårlig klima for varsling

Oppsummert: Klimaet for å ta opp kritikkverdige forhold på norske arbeidsplasser er blitt merkbart dårligere siden 2010. Og situasjonen er verre i offentlig sektor enn i private bedrifter. Verst står det til i politiet og blant leger, mens sykepleiere og lærere har det beste varslingsklimaet blant offentlig ansatte, viser FAFO-rapporten.



Mye av dette stemmer godt med hva Parat-advokaten erfarer i sitt daglige virke. - Påfallende ofte, og stadig oftere, blir ansatte som våger å bruke sin rett til å påpeke kritikkverdige forhold utsatt for gjengjeldelse. Det kan være alt fra små tegn på nedlatende kroppsspråk, som himling med øynene under et møte eller ikke å bli hilst på, til å fratas arbeidsoppgaver og bli skjøvet nedover på rangstigen, sier Nærdal.



Hun ser svært sjelden at noen blir sagt opp i slike saker.

- Ledere flest har skjønt at det ikke er tilrådelig å gå så langt, sier Nærdal. Det å bli motarbeidet på mer indirekte måter fører ifølge Nærdal gjerne til at den som sier fra føler seg maktesløs.

- Det er vanskelig å finne håndfaste bevis når en overordnet «hevner seg» på en brysom medarbeider. Mange blir sykmeldte av dette. Og ikke sjelden ser han eller hun ingen annen utvei enn å finne seg en ny jobb, sier advokaten.



Varsleren blir stående alene

Nærdal sier slike saker gjerne henger sammen med dårlig ledelse, noe som påvirker hele arbeidsmiljøet. Og jo dårligere ledelse, jo mindre takhøyde for kritikk.

- Samtidig øker risikoen for at den som tar opp problemene, skyves ut i kulda. Det blir en vond sirkel. Den er svært vanskelig å komme ut av, og fører til at arbeidstagere
Gå til mediet

Flere saker fra Parat

Dette året har vi skrevet historie i Parat: Vi har avholdt vår første klimakonferanse.
Parat 22.11.2023
Det spanske sosialistpartiet og ytre venstrepartiet Sumar har inngått en regjeringsavtale. Samarbeidsavtalen innebærer blant annet et forslag om kortere arbeidstid uten at ansatte går ned i lønn. @NTB
Parat 22.11.2023
Tenker du at du har mulighet til å utforme din egen jobbsituasjon? Ifølge en rapport gjennomført av forskere på Høyskolen Kristiania, er dette en av hovedkildene til engasjement på jobb. Og nettopp engasjement på jobb er det som skaper mest arbeidsglede.
Parat 22.11.2023
TV-aksjonen NRK Redd Barna gikk i år til å hjelpe barn som er rammet av krig og konflikt. Søndag 22. oktober deltok tusenvis i bøssebæringsaksjon over hele landet.
Parat 22.11.2023
En polsk familie på ti personer måtte ta privatfly fra Svalbard under SAS-streiken i fjor sommer, da de fikk beskjed om at en nærstående hadde gått bort hjemme i Polen.
Parat 22.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt