AddToAny

Lagmannsretten: 15.000 i bot til 79-åring for å ha oppbevart en død lappugle i fryseren og tretti egg fra kongeørn og hubro

Mannen ble frifunnet for å ha forstyrret fuglene da han ringmerket fredede fugleunger, men dømt for å ha gjort det uten tillatelse.
Tingrettens dom var i strid med kravet til klarhet på strafferettens område og legalitetsprinsippet, avgjorde Frostating lagmannsrett.

Den 79-år gamle mannen ble i Trøndelag tingrett rett før jul i fjor dømt til betinget fengsel i seksti dager med en prøvetid på to år.S

Han anket saken til lagmannsretten, som i en fersk dom (22-026121AST-FROS) frifant ham for de alvorligste forholdene.

Privat forskning

Lagmannsretten fremstiller saken slik:

«Tiltalte studerte rovfugl på Universitetet i Oslo på 70-tallet og har siden den gang drevet et privat forskningsprosjekt på rovfugl. I den forbindelse har han over flere år drevet med ringmerking av fugler.

Ringmerking innebærer at det festes en metallring på fuglens fot, som inneholder informasjon som er egnet til å identifisere fuglen. I forbindelse med ringmerkingen har tiltalte også drevet med innsamling av fjær, røteegg og døde byttedyr ved fuglenes reir.

Tiltalte fikk i flere år økonomisk støtte til prosjektet sitt fra myndighetene. Han hadde også lenge lisens til å drive med ringmerking. Det er uomtvistet at han siden 2009 ikke har hatt lisens til å ringmerke.»

I 2020 ble mannen politianmeldt at Miljødirektoratet for ringmerking. Ved ransaking av hans bopel, beslagla politi en frossen lappugle og tretti tomme eggeskall.

Eggene var såkalte røteegg (døde egg) som til

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 8 er ikke til hinder for at taushetsbelagt advokatkorrespondanse kan utsorteres ut av en egen teknisk enhet i politiet, mener Høyesterett.
Advokatbladet 01.07.2022
Øker fra femti til sytti prosent av rettshjelpssatsen. Den nye forskriften for advokatsalærer trer i kraft 1. juli 2022. I punkt 8 i forskriften kan man lese: «Salæret fastsettes til 0,7 ganger salærsatsen.
Advokatbladet 01.07.2022
Vi har samlet podcaster fra advokatfirmaer og jurister. Sjekk vår store oversikt!
Advokatbladet 01.07.2022
Thommessen-toppen leder internasjonal komité for managing partnere, og delte nylig sine beste råd på en konferanse i regi av Lex Mundi i New York.
Advokatbladet 01.07.2022
JU§NYTT. Åpenhetsloven, kredittopplysningsloven og flere omfattende endringer i straffeprosessloven. Dette er sommerens lovnytt!
Advokatbladet 01.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt