AddToAny

KUTTET MATSVINNET MED 25 PROSENT

KUTTET MATSVINNET MED 25 PROSENT
De smører færre skiver i forkant, koker mindre kaffe og har kuttet matsvinnet med 25 prosent. Snart får Vetleflaten på Voss eget kjøkken, og da er håpet enda mindre svinn.
- Vi kastet for mye mat, og vi brukte for mye penger på mat som ikke ble spist, konstaterer Bodil Tennebekk. Lederen på omsorgssenteret kan glede seg over noen innsparte titusener av kroner og at over et tonn mindre mat havner i søpla.
Matsvinnet på Voss skal bli mindre - både på sykehjem, på hotell og hjemme hos folk. Det er bevisstgjøring som skal til.
- Vi ville finne en måte der vi får dette til å fungere i arbeidshverdagen og der vi kan inkludere det uten at det påvirker driften, forklarer avdelingslederne Anne Grethe Sviggum og Siren Vethe.

478 GRAM
Forskerne på Norsus ble med for å følge opp, sammen med Indre Hordaland Miljøverk. Prosjektet begynte rett og slett med å veie mat.
- I første veierunde skulle vi ikke ta hensyn, men gjøre som vi alltid har gjort, sier Bodil Tennebekk. Omsorgssenteret begrenset målingene til langtidsavdelingene. På korttidsavdelingene der pasientene går oftere ut og inn, er det vanskelig å sammenligne. Dermed var det avdelinger med 56 beboere som var med på prosjektet. - Vi brukte veldig enkle hjelpemidler. En blank bøtte, et litermål og en vekt, forteller Anne Grethe Sviggum. Så ble alle måltidene registrert. Kjøkkensvinn, serveringssvinn og tallerkensvinn ble veid og målt. Den første runden viste at mats
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt