AddToAny

Kunstig intelligens: «En holdning som rett og slett kan være farlig»

Teknologisk fremskritt går aldri hånd i hånd med moralsk fremskritt, skriver Anja Salzmann i et svar til Lars Nyre.
I ett innlegg fra 2. desember svarer professor Lars Nyre på mitt debattinnlegg som kritiserer underskudd av etiske refleksjoner på konferansen «Intelligente Bergen» som ble gjennomført 04. november 2022 på Universitetet i Bergen.

Dessverre har Nyre misforstått en del av mine synspunkter.

Jeg har ikke gitt uttrykk for at UiB (eller Norge som han skriver) ikke skal satse på utvikling av kunstig intelligens (KI) og jeg etterlyser ikke en konkret KI-strategi av Universitetet. Jeg snakker heller ikke generelt om begrepet teknologi', men presiserer at mitt fokus er på kunstig intelligens som 'risikoteknologi'.

Jeg stiller også spørsmål ved et universitets rolle og hvordan det som sådant skal engasjere seg i utforskning og utvikling av kunstig intelligens (KI).

Begrepet risikoteknologi knyttes først og fremst til teknologier som har stort endringspotensial for miljøet og samfunnet og til såkalte dual-use teknologier som kan brukes til både sivile og militære formål.

Det hjelper ikke med et fatalistisk blikk på utviklingen og å anse teknologisk utvikling som et uoverkommelig naturfenomen eller skjebne.

Anja Salzmann, forsker

Risiko-begrepet dukket først opp rundt 1980-tallet i ulike aka

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt