AddToAny

Kunst og håndverk

Marit Justine Haugen og Dan Zohar leter etter steder i arkitekturen hvor de kan gjøre en forskjell. Fra Tel Aviv forteller de om sitt nyeste bygg Nitja i Lillestrøm, kibbutzliv i Israel og romantikk i ståldetaljer.
Da israelske Dan Zohar hadde fullført fem år på NTNU i Trondheim, kom tvilen. Fra Israel hadde han med seg et innblikk i et livsalvor og et samfunn hele tiden presset til en yttergrense. Kunne han da tillate seg å bruke livet sitt på et overskuddsyrke som arkitekt? Eller som han sier det selv:

- Å være arkitekt er en privilegiumsjobb. Her jobber vi med «the bright side of life» og gjør omgivelsene bedre. Men jeg kommer fra et sted som er i konstant overlevelsesmodus. Skulle jeg bruke tiden min på å diskutere form og estetikk?

Sammen med partner Marit Justine Haugen grunnla han Haugen/Zohar arkitekter (HZA) og svarte samtidig «ja» på spørsmålet. Likevel har denne viktige tvilen blitt med inn i arbeidet i HZA.

- Utgangspunktet var at vi forsto kompleksiteten i faget og at vi kunne finne et sted i arkitekturen hvor vi kunne gjøre en forskjell. Reisen mot det stedet i arkitekturen er den røde tråden i arbeidet vårt, sier Zohar.

Nøkler til en by

I dag er HZA et anerkjent arkitektkontor i Norge. Deres siste bygg langs den røde tråden er Nitja senter for samtidskunst i Lillestrøm, kunstsenteret som åpner noe koronaforsinket denne våren. I 2017 fikk de blant annet Arkitekturprisen for førstehjemsboliger for ungdom på Furuset øst i Oslo. I tillegg har de blitt kjent for turistveiprosjekter i Nordland og Ryfylke, flere mindre installasjonsprosjekter i skjæringsfeltet kunst/arkitektur og ikke minst deres første prosjekt, «Trafoen» - et sosialt møtested i egen bakgård på Torshov i Oslo. De har også jobbet med flere viktige landskapsprosjekter i Tel Aviv, Oslo og Ålgård sentrum. For sistnevnte har de, sammen med Dronninga Landskap, høstet Statens pris for byggkvalitet.

Men først Lillestrøm - eller egentlig Tel Aviv. Haugen og Zohar har akkurat poppet opp på hvert sitt skjermbilde, direkte fra hjemmekontoret i den israelske kystbyen. Her underviser de ogutarbeider et pilotprosjekt, men nyter samtidig utsikten mot Middelhavet, som kommer rullende inn i vest.

Det har vært veldig givende å være med på et offentlig bygg som Nitja, sier Haugen.

- Det ligger en annen faglig dimensjon i et offentlig bygg. Jeg kjente det på kroppen da vi gav nøkkelen til ordføreren. Du overfører en nøkkel til en by, men også en ambisjon, et romprogram og en drøm du har hatt.

- Rodd båten sammen

Kunstsenteret Nitja, oppkalt etter et eldre navn for Nitelva, sto ferdig ved årsskiftet, men pandemien har forsinket åpningen. HZA har høstet ros for at de har tegnet et kompakt bygg for å frigjøre mest mulig av tomten til en bypark for Lillestrøm, og samtidig lyttet til brukerne av bygget for å få til et optimalt visningssted for kunst. For eksempel ville museet selv ha et utstillingsrom som en klassisk, nærmest usynlig «white box». HZA lyttet til kravet, men fikk inn et stort vindu mot togstasjonen.

- De ønsket et kompromissløst hvitt rom for visning av kunst. Vi klarte likevel å lure inn et vindu, som et viktig «hei» til byen, en innbydende gest mot folkestrømmen som kommer ut av stasjonen, sier Haugen.

- Hva har vært utfordrende med Nitja?

- Nitja er et resultat av en arkitektkonkurranse hvor ambisjonene var høye. Utfordringen var å bevare ambisjonen innenfor budsjett. I tillegg har kommunikasjon på byggeplass vært utfordrende, men sammen klarte vi etter hvert å samstemme vis

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

- Vi aner bare konturene av hvilke konsekvenser arkitekturdebatten kan få, men hvis den får planmyndighetene til å tenke nytt om kvartaler og det gode byliv, er vi på rett vei, skriver avtroppende redaktør Mikael Godø i sin siste leder.
Arkitektnytt 22.06.2021
Lala Tøyen lanserer ny bærekraftstrategi. Nå skal grønne og sosialt bærekraftige verdier konkretiseres og råd om nullutslipp bli ny standard.
Arkitektnytt 18.06.2021
SLA gir ut bok om sikkerhet i nordiske byer ti år etter 22. juli. SLA-partner Lousie Fiil Hansen vil ha trær og vann fremfor fysiske betongstengsler.
Arkitektnytt 18.06.2021
Anna Ulrikke Andersen mener flere syke og funksjonshemmede bør inn i arkitektur- og designbransjen. lNTERVJU - side 6
Arkitektnytt 18.06.2021
NlLs årbok lNTERlØR & MØBLER blir utgitt både i trykket og digital versjon.
Arkitektnytt 18.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt