AddToAny

Kunnskapsbaserte evalueringer

Kunnskapsbaserte evalueringer
En øvingsveileder utgitt av DSB kan hjelpe dere til å arbeide mer systematisk.
«Jeg fant, jeg fant!» «Hva fant du nå?» Noen evalueringer bruker Espen Askeladd sin metode: Vi bruker det vi tilfeldigvis finner på veien. Men for å sikre at det vi tror at vi vet, faktisk er det vi tror at vi vet, er det avgjørende at vi har en struktur og systematikk i vår tilnærming. Skal vi bruke ressurser og penger på å endre, må vi vite at vi endrer riktig ting på riktig måte.
Vi gjennomfører øvelser for å teste systemer, strukturer og rutiner for å finne svakheter og forbedringspunkter, og for å bli bedre. Øvelser er et viktig verktøy for å forberede seg på den dagen noe uforutsett skjer. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig å øve, vi må også vite om øvelsen gikk bra eller ikke. Verktøyet er evaluering. Resultatet av evalueringen er observasjoner, funn og læringspunkter.

Tiltak vi ikke trenger
Hvordan finner vi det vi skal følge opp?
■ Tilfeldig: Noen ganger vet vi ikke hva vi leter etter, og kan som Askeladden gjorde finne akkurat det man trenger.
■ Planmessig: Andre ganger går vi inn for det motsatte, nemlig å finne akkurat det man leter etter. I begge tilfeller kan vi gå i en felle: Vi innfører tiltak vi absolutt ikke trenger eller ikke kan begrunne godt nok.
Noen ganger er det vi fant opplagt: Bygning
Gå til mediet

Flere saker fra Sikkerhet

Hos Norcem AS i Brevik har de øvelser for industrivernet hver onsdag.
Sikkerhet 25.05.2018
Statoil ASA avd. Hammerfest LNG Snøhvit hadde seks øvelser i mars. Dette var for å få med alle de ulike skiftene ved virksomheten.
Sikkerhet 25.05.2018
I 2017 var det nær ett tusen innsatser fra industrivern i virksomhetene.
Sikkerhet 25.05.2018
Øystein Johan Krüger - nestleder i industrivernet ved Statoil ASA avd. Hammerfest LNG Snøhvit
Sikkerhet 25.05.2018
I en spilløvelse vil mye av det rent praktiske redningsarbeidet, som man får for eksempel i en fullskalaøvelse, forsvinne til fordel for utvikling av vurderingsevne, initiativ og besluttsomhet.
Sikkerhet 25.05.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt