AddToAny

Kulturminner: Følg spillereglene - unngå regninga

Kulturminner: Følg spillereglene - unngå regninga
- Planlegger du å sette opp et bygg, lage ny drenering eller å dyrke opp ny jord, bør du kontakte oss tidlig i prosessen, for da kan vi sammen finne den beste og billigste løsninga, sier Bjarne Gaut, rådgiver i arkeo­logiseksjonen i Viken fylkeskommune.

Han har registrert at en del bønder er skeptiske til kulturminnemyndighetene, og at mange gårdbrukere frykter kostnadene ved arkeologiske undersøkelser.

- Noe av det som skrives i sosiale medier, må bero på misforståelser, sier Gaut. Han vil gjerne oppklare disse.

Gaut sier at en bonde som finner en gammel pilspiss eller et annet kulturminne på eiendommen sin, bør ringe fylkeskommunen og be om å få snakke med dem som holder på med kulturminnevern eller kulturarv.

- Da vil vi be vedkommende sende oss et bilde av gjenstanden, slik at vi kan få et inntrykk av hva det er, og om det er så gammelt at det er innlever­ingspliktig, sier Gaut.

FØR ELLER ETTER 1537

Alle gjenstander som er eldre enn reformasjonen, det vil si 1537, og mynter som er eldre enn 1650, er det innleveringsplikt på, ifølge kulturminneloven. Men selv om gjenstanden skulle være innleveringspliktig, er det svært sjelden slike funn medfører arkeologiske utgravinger.

- Når vi blir kontaktet om funn av mulige kultur­minner, spør vi om den som kontakter oss, har sett noe mer på funnstedet. Det kan for eksempel være om det er pløyd opp kull eller steiner. Hvis steinene er brent, kan de komme fra en kokegrop, forteller Gaup.

Arkeologene skiller mellom to typer funn: Gravfunn og boplassfunn.

- Er det en gravplass, vil vi normalt tenke at denne kan bli ødelagt av at det har kommet oksygen til. Vi vil derfor vurdere en utgraving. Hvis det er en vanlig boplass, vil vi registrere lokaliteten og legge den inn i våre databaser. Da vet vi om funnet, i tilfelle det skulle skje noe mer i området i framtida, sier Gaut.

Kulturminneloven sikrer at jorda i områder med arkeologiske kulturminner, fremdeles kan dyrkes.

- G

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Bestillingsløsninga for fjøskort er nå flyttet fra Tines medlemssider og over til «Min side» på Genos nettside. Her kan du endre bestillingsmåned, antall sett eller avbestille.
Norsk Landbruk 19.09.2024
- Gjeninnføringa av Harmoni Verpehonnør gjør at vi kan tilpasse fôringsregimet til de endringene vi opplever hos dagens hybrider, skriver Norgesfôr på sine sider.
Norsk Landbruk 19.09.2024
En ny rapport hevder at melk, egg og kjøtt fra klonede dyr, snart kan bli tilgjengelig i Canada, uten at forbrukerne vet det. Dr.
Norsk Landbruk 19.09.2024
Norsvins storsatsing, Delta Norge, er i gang. Nå er de første rånene satt inn i rånetest, og én av de to nye dyrebilene er i drift.
Norsk Landbruk 19.09.2024
For første gang på åtte år har det vært en liten økning i antall slaktede griser i Tyskland. I løpet av de første seks månedene av 2024 ble 21,9 millioner griser slaktet i svineland nummer to i EU.
Norsk Landbruk 19.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt