Norsk Landbruk
25.09.2025
VEGA: «Aldri så galt at det ikke er godt for noe» er et av livsmottoene til Bente Børsheim. Etter å ha opplevd at fjøset brant ned i 2013 og et MRSA-utbrudd i besetningen i 2019, sier hun at dette livsmottoet inneholder en kjerne av sannhet.
Når vi besøker gården hennes, Stavsmarken gård, en dag i sommer henger skyene lavt over gården. Ved kanten av jordene reiser fjellene seg, men tett tåke dekker for toppene. På gården står det et stort grisefjøs der hun produserer slaktegris. På tunet er det også en gårdsbutikk og et lyst lokale der det blant annet produseres spekepølser, grillpølser, koteletter, bacon, leverpostei og ribbe. På loftet over produksjonslokalet er det en kafe der det serveres lunsj og middag.
- Hei, vi kommer igjen, sier en eldre mann når han åpner døra inn til kafeen. Han har med seg et titalls pensjonister som er på tur til Vega. - Vi var her i går og spiste lunsj. Den var så bra at vi tenkte vi ville spise middag her i dag, sier mannen mens følget slår seg ned rundt et par bord i kafeen.
STARTET MED ELGPØLSER
På kjøkkenet og i kafeen jobber døtrene Kristin (24) og Emilie (28), mens Bente (49) er barnevakt.
- Jeg håper det er greit at jeg passer noen barnebarn og kanskje må lage mat til dem når vi snakker sammen, sier Bente før vi starter intervjuet inne på kjøkkenet i våningshuset. Rundt kjøkkenbordet sitter også Elise på snart 4 år og Martine snart 1 år.
- Hva var det som fikk dere til å begynne å foredle kjøttet dere produserer og starte gårdsbutikk og kafe?
- Vi er en familie som er over gjennomsnittet glad i å lage mat. Vi lagde først fire spekepølser av elgkjøtt, og dette inspirerte oss til å utnytte noe av kjøttet vi produserte på gården. I dag produserer vi 7000 spekepølser av gris, forteller Bente.
LAR DØTRENE PRØVE SEG
Bente og hennes mann, Lars, tok over driften på gården i 2001.
- Svigerfar drev med melk her. Han solgte kvoten sin i 2000 i samråd med oss. Vi drev noen år med ammeku, men siden 2005 har det bare vært slaktegris på gården, forteller Bente. Hun er selv oppvokst på en gård med gris på sørsiden av øya, det vil si på den andre siden av fjellkjeden som deler Vega på midten. Bente forteller at det er store klimatiske forskjeller fra sør til nord. De fleste bøndene på sørsiden av øya starter normalt førsteslåtten et par uker tidligere enn bøndene på nordsiden.
Lars jobbet tidligere offshore, men jobber nå fulltid i Aqua kompetanse der han har femdagers uke. Lars fungerer også som teknisk sjef på gården. Dette innebærer blant an
Gå til mediet- Hei, vi kommer igjen, sier en eldre mann når han åpner døra inn til kafeen. Han har med seg et titalls pensjonister som er på tur til Vega. - Vi var her i går og spiste lunsj. Den var så bra at vi tenkte vi ville spise middag her i dag, sier mannen mens følget slår seg ned rundt et par bord i kafeen.
STARTET MED ELGPØLSER
På kjøkkenet og i kafeen jobber døtrene Kristin (24) og Emilie (28), mens Bente (49) er barnevakt.
- Jeg håper det er greit at jeg passer noen barnebarn og kanskje må lage mat til dem når vi snakker sammen, sier Bente før vi starter intervjuet inne på kjøkkenet i våningshuset. Rundt kjøkkenbordet sitter også Elise på snart 4 år og Martine snart 1 år.
- Hva var det som fikk dere til å begynne å foredle kjøttet dere produserer og starte gårdsbutikk og kafe?
- Vi er en familie som er over gjennomsnittet glad i å lage mat. Vi lagde først fire spekepølser av elgkjøtt, og dette inspirerte oss til å utnytte noe av kjøttet vi produserte på gården. I dag produserer vi 7000 spekepølser av gris, forteller Bente.
LAR DØTRENE PRØVE SEG
Bente og hennes mann, Lars, tok over driften på gården i 2001.
- Svigerfar drev med melk her. Han solgte kvoten sin i 2000 i samråd med oss. Vi drev noen år med ammeku, men siden 2005 har det bare vært slaktegris på gården, forteller Bente. Hun er selv oppvokst på en gård med gris på sørsiden av øya, det vil si på den andre siden av fjellkjeden som deler Vega på midten. Bente forteller at det er store klimatiske forskjeller fra sør til nord. De fleste bøndene på sørsiden av øya starter normalt førsteslåtten et par uker tidligere enn bøndene på nordsiden.
Lars jobbet tidligere offshore, men jobber nå fulltid i Aqua kompetanse der han har femdagers uke. Lars fungerer også som teknisk sjef på gården. Dette innebærer blant an


































































































