AddToAny

Krise for grana i Sentral-Europa

Krise for grana i Sentral-Europa
Det står mer enn en milliard m3 gran i Sentral-Europa, en betydelig andel er plantet utenfor treslagets naturlige utbredelsesområde. Forskere mener at klimaendringene gjør at denne grana er mer utsatt enn før og spår store skogskader framover.
Den varme og tørre sommeren 2018 svekket grana og ga grunnlag for flere generasjoner barkbiller i Sentral-Europa og sør-Sverige. I 2018 ble 35 millioner m3 drept av barkbiller på kontinentet og 4 millioner i Sverige. I Sverige økte kvantumet til det dobbelte i 2019, det fryktes at så mye som 200 millioner m3 nå kan være drept i Sentral-Europa. Dette har resultert i et voldsomt prisfall og at tørrgrana i mange områder blir stående. Men det fryktes at dette bare er begynnelsen.
Les mer

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Da det ble fattet vernevedtak for 46 nye områder rett før jul ble det erklært at skogvernet passerte 5 %, og at man dermed er halvveis til målet som ble vedtatt i Stortinget våren 2016.
Norsk Skogbruk 24.03.2020
- Da jeg var på Kirkenær og snakket om villsvin for et drøyt år siden, var jeg langt mer positiv til dette viltet enn jeg er i dag. Og det som har skjedd i mellomtida er at afrikansk svinepest har bredd om seg så til de grader.
Norsk Skogbruk 23.03.2020
Valgkomitéen i Viken Skog innstiller enstemmig på gjenvalg over hele fjøla til årsmøtet - når dette engang lar seg gjennomføre. Dermed fortsetter Olav Breivik som styreleder.
Norsk Skogbruk 20.03.2020
Det ble satt avvirkningsrekord i både 2018 og 2019, og tømmerkjøperne kniver om volumene. Fordelingen dem imellom endres ikke mye på et år, men for både Nortømmer og Allskog var endringen en fortsettelse av tendensen fra året før.
Norsk Skogbruk 19.03.2020
I skrivende stund har landet vært gjennom de første dagene med omfattende tiltak for å hindre spredning av koronasmitten.
Norsk Skogbruk 18.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt