AddToAny

Krever psykolog inn i tarien

Aldri før har psykiske lidelser forårsaket mer sykefravær. Nå krever den mannsdominerte mølle- og fôrindustrien muligheten til psykolog-fri i tariavtalen.
Det er mye grått hår og skjeggstubber å se når man gjester Vaksdalmøllene utenfor Bergen. Ingen av dem har jobba her siden mølla sto klar i 1872, må vite, men det er voksne menn høyt oppe på ansiennitetsstigen som ønsker NNN-arbeideren velkommen.
Det er jo ikke denne gruppen mennesker man først og fremst ser for seg når det snakkes om mental helse og psykologi. Dypdykk i de innerste følelser er heller ikke noe Jørgen Espelid og Tormod Amundsen påstår er deres fremste egenskap, verken som menneske eller tillitsvalgt. Men nettopp derfor karene på Vaksdal nå vil ha fri til psykolog inn i tariffen.
- Det er menn som er overrepresentert på selvmordsstatistikker. Vi er dårligere enn damene på å prate - og da er det kanskje vi som trenger det mest, konstaterer Espelid.

SOPRANOS OG STIGMA
Det er muligens et noe utdatert syn NNN-arbeideren stiller med under besøket til Vaksdal? Det er tross alt 25 år siden mafiabossen Tony Soprano gjorde vei i vellinga for staute karer. For når til og med en tøff gangster får panikkangst og trenger psykolog for å komme seg gjennom arbeidsdagen, så burde det være rom for hakket mer åpenhet også blant vanlige arbeidstakere?
Jo da, vi snakker mye mer om mental helse enn bare for noen år siden. Men stigmaet eksisterer likevel i aller høyeste grad. Også i arbeidslivet. En norsk studie fra 2021 viste for eksempel at arbeidssøkere som er åpen om psykiske problemer har det mye vanskeligere med å få jobb. Studien viste en tydelig forskjellsbehandling, der de som var åpne om problemene måtte søke på 40 prosent flere jobber for å få napp.

PSYKISKE PROBLEMER I VEKST
Samtidig er det stadig flere som blir sykmeldt med nettopp psykiske problemer som grunn. Sykefraværet grunnet psykisk lidelser har økt gradvis de siste 20 årene. Etter koronapandemien har veksten økt kraftig.
Bare siden 2020 har sykefraværsdager på grunn av psykiske lidelser økt med 32 prosent. Og det er særlig de unge som sliter.
Blant 25-29-åringer skyldes nesten hver tredje le
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

Arbeiderpartiet har, til de borgerlige partienes store irritasjon og frustrasjon, fått æren for at landet Norge ble bygd opp igjen i rekordfart etter den andre verdenskrigen.
NNN-arbeideren 13.06.2024
Trofaste medlemmer, som Tom-Egil Hansen, har bidratt til fagbevegelsens kraft gjennom årtier. Det vet fagforeningene å sette pris på.
NNN-arbeideren 13.06.2024
De er lei av å måtte oppdra politikere om den spesielle fiskeindustrien. «Vi ser på ulike alternativer» er svaret industriarbeiderne får. I mellomtida må de klare seg uten inntekt.
NNN-arbeideren 13.06.2024
De har stilt opp for fellesskapet i årtier. Heldigvis mottar fagforeningsveteranene sin fortjente heder.
NNN-arbeideren 13.06.2024
Har du ikke tariffavtale på jobben din? Slik går du fram for å få det.
NNN-arbeideren 13.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt