AddToAny

Krav om kroppskontakt med motsatt kjønn

Krav om kroppskontakt med motsatt kjønn
Religiøs praksis kan være et hinder for at arbeidstaker kan ha kroppskontakt med motsatt kjønn. Spørsmålet som tas opp, er om arbeidsgiver kan kreve at den ansatte har kroppskontakt dersom det er nødvendig for å utføre nødvendige arbeidsoppgaver i virksomheten.
Religiøs praksis blant annet blant muslimer tilsier at man ikke skal håndhilse eller ha annen fysisk kontakt på tvers av kjønn. Praksisen bygger på et syn om at man skal unngå all kroppskontakt med det motsatte kjønn for å unngå fristelser og begjær.

Arbeidsgivers styringsrett
Nå under pandemien er vi alle opplært til å være forsiktige med unødvendig kroppskontakt, men for enkelte vil en stilling som krever kroppskontakt, være vanskelig av religiøse grunner og i praksis føre til at arbeidssøker hindres i å utføre enkelte arbeidsoppgaver. For eksempel har Diskrimineringsombudet fått henvendelser fra legestudenter og sykepleiere, som på grunn av denne praksisen ikke ønsker å gjennomføre undersøkelser og pleie på det motsatte kjønn. Det samme kan gjelde lærere som må trøste elever, politi som må kunne gripe inn uavhengig av kjønn, eller det kan være andre yrker der en form for kroppskontakt anses som nødvendig.

Spørsmålet er om en arbeidsgiver kan beslutte å ikke ansette noen som følger den religiøse praksisen, med den begrunnelse at praksisen vil legge begrensninger på hvilke arbeidsoppgaver den enkelte kan utføre.

Utgangspunktet er at det er opp til arbeidsgiv

Flere saker fra Parat Stat

Den 17. og 18. november vil det avholdes landsmøte i Parat. Da skal Parats medlemsgrupper meisle ut Parats politikk og planer for den neste treårsperioden. De skal også velge Parats politiske ledelse - som skal sørge for å gjennomføre planene.
Parat Stat 21.09.2021
Sammen med Høyskolen Kristiania lanserer Parat, Delta, Negotia og Finansforbundet et eget studium for topptillitsvalgte.
Parat Stat 21.09.2021
YS og Arbeidstilsynet har i samarbeid lansert et helt nytt opplegg for e-læring om arbeidsmiljø.
Parat Stat 21.09.2021
Stadig flere nordmenn mener det er for store forskjeller mellom folks inntekter.
Parat Stat 21.09.2021
KOMMENTAR De unge i arbeidslivet tilhører den første generasjonen på over 100 år som vil få det mindre trygt økonomisk. Ikke fordi økonomien er dårligere, men fordi verdiene er urettferdig fordelt.
Parat Stat 21.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt