AddToAny

Kortreiste arkitekter

Når arkitektur er på dagsordenen, og Arkitekturopprøret får sette premissene for den offentlige samtalen om faget, er det gjerne byene det dreier seg om.
Det er særlig i en urban kontekst at den angivelig deprimerende modernismen får sine grelleste uttrykk, skal vi tro opprørerne. Lenge har byutvikling vært det dominerende perspektivet på stedsutvikling her i landet.

Men de siste årene har bygda fått vind i seilene. Senterpartiet, bunadsgerilja og mangeartede krav om desentralisering har vært på frammarsj, og da Innspillsforum for arkitektur, bokvalitet og nabolag overleverte sine råd til kommunal- og distriktsministeren før jul, ble det tatt til orde for en bedre arkitektur og bokvalitet i hele landet. Men hvordan finner man de beste løsningene i hver enkelt bygd, på hvert enkelt tettsted?

Arkitektstandens formidlingsproblem

Mange steder i Distrikts-Norge sliter man med at arkitektfaglig kompetanse er fraværende. Dette preger både arkitekturen og stedsutviklingen, mener Margrete Bjone Engelien, som driver kontoret Inn i landet i Valdres.

- Den sterke sentraliseringen og urbaniseringen gir jo mye jobb for arkitekter i byområder, så det er naturlig at vi er der. Men sentraliseringen er dramatisk for bebyggelsen i hele landet. Veksten i byområdene gir en tilsvarende stor endring i de områdene hvor folk flytter fra. Vi er kanskje bedre til å jobbe med vekst og utvikling som premiss enn nedgang og omstrukturering.

I en region som Valdres har man en bebyggelsesstruktur som utvikler seg mye saktere enn det lokalsamfunnet endrer seg. Livsførselen endrer seg med blant annet nye former for arbeid, krav til sosialt fellesskap, infrastruktur for kommunikasjon og transport.

- Tettstedene må utvikles for det moderne mennesket. Det betyr ikke at det skal være urbant, men det må være i bevegelse, sier Engelien.

I 2020 flyttet hun til Valdres for å være nær naturen og friluftslive

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Sørlandets hovedstad utvikles i rasende fart.
Arkitektnytt 25.05.2022
Kommunal- og distriktsdepartementet med 7,1 millionar kroner til samfunns- og arealplanlegginga. Flere arkitektrelaterte prosjekter får midler.
Arkitektnytt 25.05.2022
Mandag 30. mai går fristen ut for å gi innspill til revidert småhusplan i Oslo kommune. Foreløpig har drøyt 500 innspill kommet inn, men få av disse er fra arkitektkontorer.
Arkitektnytt 25.05.2022
Hvordan står det egentlig til med norsk møbel- og interiørdesign i Norge og i utlandet i dag? Skapes det nok oppmerksomhet rundt norsk design og designindustri? Og hvor enkelt er det egentlig å få seg jobb som nyutdannet møbeldesigner?
Arkitektnytt 24.05.2022
- Det vi foreslår er at vi fra 2024 innfører klimakrav til alle nybygg som skal bygges.
Arkitektnytt 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt