AddToAny

KOLLEKTIV KLIMADISSONANS

Vi vet hva som driver klimakrisen og hva som må til for å løse problemene. Samtidig forbruker vi mer klær, kjøtt og flyreiser enn noensinne. Avstanden mellom kunnskap og handling bare øker.
Greta-effekten har den blitt kalt - den økte oppmerksomheten og kunnskapen om den prekære miljøsituasjonen på kloden - etter den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg og hennes «skolestreik for miljøet». Målet med protesten var å få samfunnet og verdens ledere til å iverksette adekvate tiltak mot miljøkrisen. Engasjementet hennes skapte en internasjonal bevegelse av skolebarn i over 100 land, som har fulgt hennes eksempel og skolestreiket for miljøet. Stadig flere har blitt overbeviste om hvor akutt situasjonen er.
Samtidig som vi nå vet mer om alvoret i klimakrisen - om at arter utryddes, tap av natur, uvanlige værfenomen - og hva som må til for å begrense miljø-ødeleggelsene, lever de færreste i tråd med den kunnskapen vi har. DET HØYESTE
HØYEST PERSONLIG FORBRUK
Norge har det høyeste personlige forbruket blant nesten alle andre europeiske land. Kjøttforbruk, klesforbruk og flyreiser har økt de siste årene. Vi er på Europa-toppen i antall flyreiser, og det øker fortsatt. Vårt snitt på tre innenlands flyreiser i året er omkring fire ganger mer enn svenskenes gjennomsnitt. Vi vet at flyreiser er en av de mest utslippsintensive transportformene og bidrar til miljøskade, likevel flyr vi så mye at Gardermoen skal utvides enda mer.
De fleste tar avstand fra dyremishandling og ønsker ikke å koke kloden. Likevel fortsetter 96 prosent av oss som kjøttetere, selv om kjøttindustrien, ifølge FN, en av de mest negative bransjene med tanke på både klima, vannmangel og tap av biologisk mangfold. Selv om det i år har vært en nedgang i forbruket av rødt kjøtt, mener forskere det er lite som tyder på at vi står foran en
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

- Det må ha vært første gang en forsker ble angrepet fysisk for sine meninger, sa sosiobiologen Edward O Wilson etter at han ble antastet på et møte i 1978. Mer enn tjue år senere gikk folk enda lenger for å stanse «feil» tanker.
Fri tanke 04.02.2020
Den IS-siktede kvinnen var med i studentforeningen Islam Net på Oslo Met, men foreningen ble ekskludert. Kan ha økt radikaliseringen, mener forsker Lars Gule.
Fri tanke 28.01.2020
Vi skylder ofrene for Holocaust - og det menneskelige i oss selv - aldri å glemme, men å lære av den dyrekjøpte erfaringen at umenneskeliggjøring av den eller de «andre» i ytterste konsekvens kan ende i barbari og folkemord.
Fri tanke 27.01.2020
Mandag er det 75 år siden sovjetiske soldater nådde Auschwitz. Eva Umlauf var to år gammel, alvorlig syk og en av de yngste fangene som ble befridd.
Fri tanke 23.01.2020
Men ikke hvis forbundet skifter studieforbund. - Et så betydelig tap av tilskudd til opplæring vil kunne bli dramatisk for konfirmasjonstilbudet vårt, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, til Vårt Land i dag.
Fri tanke 23.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt