AddToAny

KLINISK KVALITET: ER DET FORSKJELLER MELLOM OPTIKERE I NORD-EUROPA?

KLINISK KVALITET: ER DET FORSKJELLER MELLOM OPTIKERE I NORD-EUROPA?
Hva skjer når over 800 optikere fra Norden og Nederland må løse en faglig quiz med 15 kasus? Er kompetansenivået innen kliniske vurderinger og beslutninger forskjellig mellom landene?
Det ønsket Specsavers Nord-Europa å finne ut. Som et ledd i individuell e-læring for optikere i regionen, deltok 855 optikere uavhengig av kjedetilknytning i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Nederland i fagquiz med multiple choice-svaralternativer.

Historisk sett har det vært god kontakt mellom optisk bransje i Norden og til dels også i Nederland. Sentrale aktører som har vært med på å forme bransjen organisatorisk har hatt formelle og uformelle kontaktpunkter. Ikke minst har nordiske kjeder som opererer i flere av de nordiske landene bidratt til denne tradisjonen.

Likevel har det vært forskjeller i utdanning og i hvilke rettigheter optikere i de ulike land jobber under. Eksempler er når faget fikk offentlig godkjenning som helsepersonell, når BSc og MSc-nivåer ble innført i utdanningene, hvilke beslutninger man kan ta på eget iniativ uten å rådføre seg med øyelege/ lege, henvisningsrett til lege/øyelege og bruk av diagnostiske midler.

Ser man på den kommersielle delen av bransjen er det også store ulikheter. Det er godt kjent at det er en sterk kultur for at man i Norge tar betalt for synsundersøkelsen, mens man i andre land har en lang tradisjon for å gi rabatt på synsundersøkelsen eller også å ikke ta betalt for denne i det hele tatt. Så kan man spørre seg om dette har noen relevans til hvordan optometri som fagfelt utvikles innen et land eller om dette med økonomi er å regne som en helt separat del fra hvordan faget utvikles. Undertegnede forsøker ikke å komme med noen fasit på dette i denne artikkelen, men je
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt