AddToAny

Klesvask: Unngå disse feilene

Bolig Hvordan og hvor ofte du vasker klærne har faktisk mye å si både for miljøet, lommeboka og klærnes holdbarhet. Gjør du noen av de typiske feilene?
Den siste tidens fokus på mikroplast og havforurensning har satt søkelyset på en huslig syssel som i mange år var lite omdiskutert: Klesvasken. Mange ønsker å leve mer miljøvennlig i hverdagen, og da har klesvaskrutinene faktisk nokså mye å si. Trolig kommer så mye som 20 til 35 prosent av alle primære mikroplastkilder i havmiljøet fra vask av syntetiske klær. Syntetiske tekstiler utgjør i dag over halvparten av alle klær. Det er altså all grunn til å tro at du hver gang du setter på vaskemaskinen er med på å sende mikroplast ut i havet - plast du får i retur på matfatet ved neste sjømatmåltid.

Selv om det å kjøre en vaskemaskin er billigere enn folk tror, har det også innvirkning på lommeboka hvor ofte du vasker: Vasking sliter nemlig på tøyet, og er med på å redusere plaggenes levetid. (For ordens skyld: Hvor mye klesvasken koster er selvsagt avhengig av strømprisene. Dette kan du lese mer om her.)

Visste du at medlemmer i Huseierne får inntil 40% rabatt på byggevarer?

Mye feilinformasjon

- Vi ser en oppvåkning hos folk; svært mange ønsker å gjøre livsstilsendringer som har betydning for miljøet. Men da er det viktig at vi er godt informert, slik at vi kan gjøre gode valg, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Oslo Met. Hun er medforfatter av boke

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Festglade feriegjester som kommer og går kan være koselig, men kanskje ikke om de dominerer bomiljøet fullstendig. Nå skal det bli lettere å ivareta et godt bomiljø og vanskeligere å spekulere i korttidsutleie.
Hus & Bolig 23.01.2020
Hvordan kan du bo litt grønnere? I mange tilfeller kan du spare både miljø og penger på å legge om på vanene.
Hus & Bolig 21.01.2020
Er du en av dem som har deltatt i messekonkurransen vår i 2019? Da kan du være den heldige vinneren av 100.000 kroner.
Hus & Bolig 20.01.2020
Har du kjent på at lommeboka har vært litt ekstra slunken i januar? Mange får en opphopning av regninger på nyåret, og har samtidig lite å gå på etter jula. Her får du sparetipsene som kan gi deg litt mer å rutte med.
Hus & Bolig 17.01.2020
Januar er ikke en måned vi forbinder med hagestell, men for å kunne nyte egenproduserte tomater, paprika og chili i sommersesongen, må du så dem nå.
Hus & Bolig 16.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt