AddToAny

Kjemper mot «kjempe-institusjon»

Funksjonshemmedes organisasjoner i Fredrikstad slåss mot kommunens planer om å samle avlastningstilbud for barn og unge på ett sted i det de mener blir en ny institusjon. Torsdag faller avgjørelsen i bystyret.
Tweet

Stopp Furutun!

Dette var en viktig parole da funksjonshemmedes organisasjoner i Fredrikstad markerte FNs internasjonale dag for funksjonshemmede fredag 3. desember.

Den lokale striden om Furutun vekker sterkt engasjement. Kommunen planlegger å samle avlastningstilbud for barn og unge med funksjonsnedsettelser på ett sted. I dag er tilbudet spredt på fem ulike steder.

Rundt 30 barn og unge voksne fra 5 til 30 år skal motta tjenester i den nedlagte institusjonen Furutun samtidig.

Kommunen regner med å spare sju millioner kroner i året på samlokaliseringen.

Gufs fra fortiden

Motstanderne kaller det et gufs fra fortiden og mener planene bryter med FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne og krever dem stanset.

Kommunedirektøren mener på sin side at samling av avlastning er en god løsning.

Et flertall i formannskapet gikk sent i november inn for å si ja til planene. Det skjedde, ifølge Fredriksstad Blad, etter at kommunedirektøren la fram nye notater med argumentasjon som utdyper faglige begrunnelser for tiltaket og hvorfor kommunedirektøren mener at Furutun er til barnets beste og i tråd med menneskerettighetene.

I notatet argumenterer kommunedirektøren der det argumenteres for

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

- CRPD må inn i menneskerettsloven. Jeg oppfordrer regjeringen til å lande riktig, sier stortingspolitiker Kamzy Gunaratnam fra Arbeiderpartiet. Med helhjertet støtte fra NHF og NFU.
Handikapnytt 18.08.2022
De er enige om målet: At BPA skal være et frigjøringsverktøy for alle. Men konsekvensen av det som står om helse i NOU-en og dissensen, er det fremdeles full strid om.
Handikapnytt 17.08.2022
Nå kan de som sørger for en barrierefri fritid, få et nytt inkluderingsmerke. - I Norge skal alle få lov til å være med, sier statssekretær Gry Haugsbakken.
Handikapnytt 17.08.2022
Ytringsfrihetskommisjonen vil at CRPD innlemmes i norsk lov, at lovverket om universell utforming bør følges tettere, og at toleranse bør inn i Grunnloven.
Handikapnytt 16.08.2022
Mange foreldre til barn med funksjonsnedsettelse lurer på hvilke rettigheter barna har i grunnskolen. FFO har laget videoer som kan hjelpe.
Handikapnytt 16.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt