Kjøttbransjen
03.11.2022
I løpet av de siste 12 månedene har kjøttprisene steget med i gjennomsnitt 17, 3 prosent i butikk. Verdt å merke seg er at prisen fra henholdsvis produsent- og engrosleddet i samme periode «bare» økte med 14, 1 og 14, 8 prosent.
Det kan med andre ord tyde på at aktørene i dagligvareleddet «plusser kraftig på» for å øke sin inntjening på kjøtt- og kjøttprodukter. Dette er produkter som i likhet med smør og andre meieriprodukter, har hatt en nokså kraftig prisøkning de siste uker og måneder - sammenlignet med andre varer.
Uvektet volum
Det er tall innhentet fra Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO) som bekrefter denne tendensen. Definisjonen av kjøtt i disse tallene, omfatter dyreslagene storfe, svin og lam. Men seniorrådgiver Mads Svennerud er nøye med å presiserer at metoden for indeksberegningene for produsent- og grossistleddet avviker noe fra forbrukerprisindeksene.
- Det er viktig å være klar over hvordan indeksene er utarbeidet. Prisgrunnlaget for de respektive dyreslagene på produsent- og grossistnivå er basert på priser som er gjeldende den 15. i hver måned. Det vil si uvektet for volum, og utgangspunktet er klasse O for lam og storf
Gå til medietUvektet volum
Det er tall innhentet fra Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO) som bekrefter denne tendensen. Definisjonen av kjøtt i disse tallene, omfatter dyreslagene storfe, svin og lam. Men seniorrådgiver Mads Svennerud er nøye med å presiserer at metoden for indeksberegningene for produsent- og grossistleddet avviker noe fra forbrukerprisindeksene.
- Det er viktig å være klar over hvordan indeksene er utarbeidet. Prisgrunnlaget for de respektive dyreslagene på produsent- og grossistnivå er basert på priser som er gjeldende den 15. i hver måned. Det vil si uvektet for volum, og utgangspunktet er klasse O for lam og storf