AddToAny

Kjærlighet ikke til stede

40 prosent av norske husholdninger består av én person. Hva gjør fravær av kjærlighetsrelasjoner med oss som mennesker og som samfunn?
I
2021 kartla Statistisk sentralbyrå antall single over 18 år i Norge på oppdrag fra NRK. Kartleggingen viste at 1,4 millioner nordmenn ikke lever i etablerte kjærlighetsforhold. Andelen har steget fra 24 prosent i 1980, til 33 prosent i 2021.
- Det er viktig å understreke at mange faktisk velger å leve alene. Når man er økonomisk uavhengig, er det naturlig å stille høye krav til en partner, sier spesialist i klinisk voksenpsykologi Line Marie Warholm.
En sterk og varig kjærlighetsrelasjon kan gi trygghet og bekreftelse, og en partner å lene seg på i vanskelige faser av livet.
- Psykolog Sissel Gran bruker begrepet livsvitne. Det er et fint begrep. Det å være den viktigste i livet for et annet menneske, å se kjærligheten i den andres blikk og føle seg elsket er en styrke. Det er dessverre ikke virkeligheten for mange - det finnes mange ensomme mennesker som lever i parforhold, sier Warholm.

NISSEN PÅ LASSET
Det er lett å tenke at ensomhet og mangel på nærhet og kroppskontakt - såkalt hudsult - i større grad rammer single enn de som lever i parforhold. Det er ikke nødvendigvis tilfellet.
- Parforhold går opp og ned, og mange slutter etter hvert å ha sex og lever sammen i lange perioder uten kroppskontakt. Å leve i et forhold preget av forakt,
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022
Fri tanke 29.11.2022
I år markerer vi at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. På de neste sidene kan du dykke ned i fire temaer: • Historisk tilbakeblikk på tiden før, under og etter opphevelsen av Straffeloven § 213 • Utviklingen av skeives rettigheter i enkelte europeiske land • «Homohat» i moderne tid: Når hatet ender i vold • Betydningen av Pride for det skeive miljøet
Fri tanke 05.09.2022
Fri tanke 05.09.2022
Hva foregår egentlig i Ukraina? Hvorfor er Ukraina så viktig i Vladimir Putins eurasiske prosjekt? Høsten 2013 startet en revolusjon i Ukraina.
Fri tanke 05.09.2022
I januar vedtok vi å utvide vigselstilbudet vårt.
Fri tanke 05.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt